'Duivelshond' en 'schaamte van alle Afrikanen': Chávez kon beledigen als geen ander

Chávez tijdens een speech in november 2008 in Caracas. Beeld REUTERS
Chávez tijdens een speech in november 2008 in Caracas.Beeld REUTERS

Hij was de man van urenlange speeches, Hugo Chávez, en van lang fulmineren tegen 'het westen' en 'de imperialisten'. Die kregen er dan ook doorgaans flink van langs van de gisteravond overleden leider van Venezuela.

Redactie

Het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy zette er een aantal op een rij, met de slachtoffers van hoon, spot of belediging van de linkse Chávez. Zo zou de Mexicaanse president Vicente Fox volgens Chávez commando's voor het Amerikaanse imperialisme uitvoeren als een puppy, tijdens een top van Noord- en Zuid-Amerika in 2005. 'Kleine Yankees', waren in de ogen landgenoten die liever gingen shoppen in Miami dan trouw bleven aan Venezuela. Politieke tegenstanders waren 'ranzige oligarchen' en 'krijsende varkens' (tegenstanders van grondwetswijzigingen in 1999), of 'low-life varken' (oppositiekandidaat Henrique Capriles, in februari vorig jaar). De katholieke kerk werd geleid door 'duivels in gewaden.

Een aparte categorie vormden natuurlijk de (Noord-)Amerikanen zelf. Donald Rumsfeld, destijds minister van Buitenlandse Zaken, werd in 2006 door Chávez 'Lord of war' genoemd, en 'een van de honden van de duivel'. Condoleezza Rice, in 2005 minister van Buitenlandse Zaken, was 'seksueel gefrustreerd'. 'Ik zou haar kunnen uitnodigen voor een date, om te zien wat er tussen ons zou gebeuren', bracht The Telegraph vandaag in herinnering. De huidige president Obama was 'een oplichter'. 'Ga maar vragen in Afrika wie er in jou zou geloven vanwege je huidskleur, omdat je vader uit Afrika kwam. Je stamt af van de Afrikanen, maar je bent de schaamte van al die mensen', zei Chávez in 2011. President George W. Bush was in 2006 'de duivel', en 'een lafaard, een moordenaar, schuldig aan genocide, een immoreel persoon, 'mister Danger' en het ergste van deze planeet.

De Verenigde Staten zelf tenslotte moesten het doen met de kwalificatie als de grootste pestkop ter wereld.

Chávez bij een speech in december 2006. Beeld getty
Chávez bij een speech in december 2006.Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden