'Duitsland wordt distributeur Russisch gas'

(Novum/AP) - Als het aan Rusland ligt, wordt Duitsland een grote Europese distributeur van Russisch gas. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag aangekondigd na overleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Dresden. De voorraden van het gasveld Sjtokman in de Barentszee zullen van Rusland naar Duitsland worden geleid door een nieuwe pijpleiding onder de Baltische Zee.

Volgens Poetin is de Duitse industrie geïnteresseerd in het plan. De pijpleiding moet in 2010 in gebruik worden genomen. Poetin zei naast de huidige 40 miljard kubieke meter gas nog eens 50 tot 55 miljard kubieke meter gas naar Duitsland te willen sturen. Poetin bevond zich dinsdag op bekend terrein; in de jaren '80 was hij als KGB-spion gestationeerd in Dresden.

Merkel en Poetin spraken over het Iraanse atoomprogramma en de Russisch-Duitse handelsbetrekkingen. De landen sloten vier samenwerkingsverbanden af, onder andere over de gezamenlijke strijd tegen infectieziekten.

Het is al de vijfde keer dat Poetin en Merkel dit jaar met elkaar overleggen - een teken dat beiden veel belang hechten aan een goede onderlinge verstandhouding. Vanaf januari is Duitsland voorzitter van de Europese Unie en tevens van de G8. Berlijn is vanaf dat moment de belangrijkste architect van het EU-beleid tegenover Rusland, dat wordt gekenmerkt door een onzekere balans tussen de behoefte aan Russisch gas en bezorgdheid over de gebrekkige Russische democratie en de schendingen van mensenrechten, bijvoorbeeld door Russische soldaten in Tsjetsjenië.

Merkel heeft ooit beloofd geen sterke persoonlijke band met Poetin te ontwikkelen zoals haar voorganger Gerhard Schröder die had, en ze lijkt iets meer bereid om netelige kwesties als mensenrechten ter sprake te brengen. Maar ze kan het zich niet veroorloven om Rusland, de grootste gasleverancier aan Duitsland, van zich te vervreemden. Duitsland ontvangt eenderde van zijn gas van Rusland en pompt daarmee veel cash in de schatkist van Poetins regering. Bovendien is Rusland een essentiële bondgenoot voor Europa bij de onenigheden met Iran en Noord-Korea.

Ook de moord van drie dagen geleden op de Russische journaliste Anna Politkovskaja, een felle critica van het beleid van Poetin in Tsjetsjenië, passeerde de revue tijdens het overleg tussen Merkel en Poetin. De Russische president sprak van een weerzinwekkend wrede moord, die niet onbestraft mag blijven. Hij zei dat de moordenaars de Russische regering geen gunst hebben gedaan. De moord berokkent de regering veel grotere schade dan haar schrijfsels, zei Poetin. Overigens zei Poetin dat de invloed van Politkovskaja op het politieke leven in Rusland 'zeer gering' was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden