Duitsland wil meer grenscontroles EU

Het Griekse hek in aanbouw bij Orestiada, bij de Turkse grens.Beeld Reuters

Na Frankrijk wil ook Duitsland meer grenscontroles tussen EU-landen. Daarvoor is wijziging nodig van het Schengenverdrag, dat het vrije verkeer van personen regelt tussen 25 landen. Op basis van dat verdrag mogen er hoogstens tijdelijke controles zijn, en alleen in uitzonderingsgevallen.

Volgens de Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich moet het verdrag worden aangepast. "We hebben niet alleen controle aan de binnengrenzen nodig bij grote evenementen zoals voetbalwedstrijden of grote conferenties, maar ook als lidstaten hun verplichtingen niet nakomen", zei hij in de Rheinische Post. De open grenzen mogen geen 'poort zijn voor illegale migratie'. Als landen als Griekenland hun controle aan de grenzen verzaken, moeten andere landen volgens hem tijdelijk weer kunnen controleren. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft al geopperd zelf de grenscontroles opnieuw in te voeren als de regels niet snel strenger worden.

Dat Friedrich Griekenland noemt is geen toeval: veel illegalen komen via dat land de EU binnen. Athene is ook net begonnen met de bouw van een hek op de grens met Turkije. De wachttoren staat en de fundering is gelegd. Het hek heeft een 'belangrijke symbolische waarde', zei minister van veiligheid Chrisochoidis maandag in Brussel. "Sinds de Arabische Lente en de problemen in Syrië zijn er duizenden migranten bijgekomen. Om een humanitaire crisis te voorkomen, moeten we de stroom vluchtelingen een halt toeroepen."

De Europese Commissie is geen voorstander van het hek, dat volgens deskundigen weinig effect zal hebben. Eurocommissaris Cecilia Malmström van immigratie ziet meer in snelle afspraken met Turkije over het terugnemen van illegalen die via de Turks-Griekse grens binnenkomen. In ruil willen de Turken echter eenvoudiger aan een EU-visum kunnen komen, of zelfs visumvrij reizen. Dat is voor sommige EU-landen, zoals Frankrijk, weer onaanvaardbaar.

Vorig jaar kwamen bijna 130.000 vluchtelingen naar Griekenland, dat zelf in een diepeconomische crisis verkeert. De regering stuurde maandagavond een wetsvoorstel naar het parlement dat het mogelijk maakt vluchtelingen gevangen te houden zolang ze een risico vormen voor de nationale gezondheid. Iedere migrant verplicht getest worden op hiv en andere infectieziekten. "Een alarmerend en stigmatiserend voorstel", meent Amnesty International.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden