Duitsland wil hardere maatregelen om islamitische terroristen te bestrijden

Duitse politie bij een Turks reisbureau in Duisberg. Beeld epa
Duitse politie bij een Turks reisbureau in Duisberg.Beeld epa

De stemming in Duitsland lijkt om te slaan na de vier aanvallen eind juli, waarbij vijftien mensen om het leven kwamen en tientallen gewonden vielen. De Duitse politie deed gisteren in drie steden invallen bij vermoedelijke IS-aanhangers. Tegelijkertijd bepleitte de voorzitter van de politievakbond het doorlichten van alle vluchtelingen. Vandaag komt de regering met een pakket harde maatregelen om islamitische terroristen te bestrijden en de veiligheid te vergroten.

Bondskanselier Merkel kondigde eind juli al een negenpuntenplan aan. Zij sprak toen over de drie daders van de recente aanslagen die als vluchteling het land ingekomen waren en met hun geweld 'het land, de hulpverleners en andere vluchtelingen bespotten, haat en angst zaaiden'. De vierde dader was geen vluchteling, maar een verwarde zoon van Iraanse vluchtelingen.

De kranten Kölner Stadt-Anzeiger en Bild melden op grond van bronnen in de coalitieregering dat de minister van binnenlandse zaken, Thomas de Maizière, tot 2020 15.000 extra agenten en meer videobewaking op straat wil. Vooral dat laatste is een doorbraak voor het land dat al decennia lang heel voorzichtig omgaat met privacy.

Geen boerka of nikaab meer
Ook wil de Maizière criminele vluchtelingen sneller uitzetten, waarvoor een nieuwe snelrechtprocedure moet komen. Politie- en inlichtingendiensten mogen gegevens gaan uitwisselen en de samenwerking met buitenlandse diensten moet simpeler worden. Voor artsen zou het duidelijker moeten worden dat zij hun geheimhoudingsplicht in bepaalde gevallen kunnen verbreken als zij een geplande strafdaad willen melden.

CDU- en CSU-(deelstaat)ministers van binnenlandse zaken zullen volgende week in Berlijn nog meer maatregelen eisen. Zo willen zij de dubbele nationaliteit afschaffen, omdat dat de integratie zou belemmeren. Ook allesbedekkende kleding als de boerka en de nikaab willen zij verbieden. "Wij wijzen gespleten loyaliteit af", aldus de ontwerpverklaring in RedaktionsNetzwerk Deutschland. De ministers willen ook de financiering van moskeeën door extremistische organisaties verbieden en buitenlandse haatprekende imams snel uitwijzen.

Risicofactoren uitschakelen
Duitsland heeft zo'n 800 Syriëgangers, van wie er al 260 terugkeerden. Extremisten van 90 moskeeën staan onder observatie. Bij de veiligheidsdiensten zijn tegen de 9000 salafisten bekend. Dagelijks krijgen deze diensten vier nieuwe terreurtips gemeld. Begin mei waarschuwde het hoofd van de veiligheidsdienst Hans-Georg Maassen al dat het aanslaggevaar in Duitsland 'onveranderd hoog' is, net zo hoog als in Frankrijk of België. Daarbij wees hij op een scala aan potentiële daders: eenlingen, IS-hitteams, geradicaliseerde personen in Duitsland en solo-opererende groepen.

Begin juni was politievakbondsvoorzitter Rainer Wendt nog tegen het screenen van vluchtelingen. "Te laat, te veel werk", vond hij toen. Maar na de serie aanslagen en na de arrestatie van een Syrische vluchteling die tot IS zou behoren afgelopen vrijdag, heeft ook hij zijn mening aangescherpt. Wendt roept nu op deze 'enorme risicofactor uit te schakelen'. "Wij weten van honderdduizenden niet waar zij vandaan komen, en met welk doel ze bij ons zijn", aldus Wendt gisteren voor de Südwestrundfunk-radio. Er zouden aanwijzingen zijn dat er nieuwe aanslagen gaan plaatsvinden tijdens het begin van het voetbalseizoen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden