Duitsland werkt aan verklaring over Namibië

genocide | Begin vorige eeuw vermoordde Duitsland tienduizenden Herero en Nama. Nu wordt het tijd voor een verklaring.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Het was uitgerekend de Turkse president Recep Tayyip Erdogan die de zaak aan het rollen bracht. Dankzij zijn woede over de Duitse verklaring dat de Ottomaanse moord op de Armeniërs in 1915 en 1916 'genocide' was, inclusief scherpe prikken over het Duitse verleden, maakt Berlijn nu haast met een 'volkerenmoord'-verklaring over de massamoorden van de eigen koloniale troepen in het huidige Namibië.

'Pijnlijk' noemde parlementsvoorzitter Norbert Lammert (CSU) het dit weekeinde dat er, meer dan een eeuw na dato, nog steeds geen soortgelijke getuigenis is aangenomen over de moorden op zeker 65.000 leden van het Hererovolk en zo'n 10.000 Nama aan het begin van de twintigste eeuw.

Gisteren liet de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier hierop weten dat Namibië en Duitsland nog voor de Bondsdagverkiezingen in september 2017 beogen een gemeenschappelijke verklaring uit te brengen. De gesprekken over een genocide-verklaring zijn volgens hem inmiddels in een vergevorderd stadium.

Tussen 1904 en 1908 brachten Duitse militairen in het toenmalige Zuidwest-Afrika tienduizenden oorspronkelijke bewoners van de kolonie om het leven nadat de Herero in opstand waren gekomen. Generaal Lothar von Trotha gaf het bevel de hele stam uit te roeien en op iedereen te schieten, of ze nu een wapen hadden of niet. Wie niet direct werd omgebracht, kwam vaak in de woestijn om het leven, in concentratiekampen of door uitdroging.

In 2004 bood Heidemarie Wieczorek-Zeul, de toenmalige minister van ontwikkelingssamenwerking, in Namibië voor het eerst excuses aan voor de gebeurtenissen een eeuw eerder, zij het op persoonlijke titel. Ook Lammert en Steinmeier namen het woord 'genocide' al eens in de mond.

Cem Özdemir, voorzitter van Die Grünen, heeft verheugd gereageerd op de stappen die nu worden gezet. "De eerste volkerenmoord van de twintigste eeuw is door Duitsland in het huidige Namibië begaan, en de Herero en Nama waren hiervan het slachtoffer", zei hij.

"Het is de hoogste tijd dat de Bondsrepubliek haar historische verantwoordelijkheid neemt en de misdaad de juiste typering geeft."

Ook Zedika Ngavirue, die Namibië vertegenwoordigt bij de onderhandelingen met Duitsland, stelt dat zijn land verwacht dat de volkerenmoord wordt erkend en dat Duitsland hiervoor excuses maakt. "En dan komen we tot het derde en belangrijkste punt", zei hij op tv-zender ZDF, "namelijk de kwestie van herstelbetalingen."

Zuidwest-Afrika was van 1884 tot 1915 een kolonie van het Duitse keizerrijk.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden