Duitsland werft vakkrachten, ook onder afgewezen asielzoekers
De Duitse regering wil het makkelijker maken voor vakkrachten om van buiten de Europese Unie naar Duitsland te migreren. Ook afgewezen asielzoekers moeten in de toekomst als werknemer een verblijfsvergunning kunnen krijgen als ze goed geïntegreerd zijn en werk hebben in Duitsland.
Al in het regeerakkoord hadden coalitiepartijen SPD en CDU/CSU afgesproken dat er een nieuwe migratiewet zou komen voor vakkrachten, het zogeheten Fachkräftezuwanderungsgesetz. ‘De hoekstenen’ van die nieuwe wet zijn nu gelegd, deelde de regering dinsdag mee. De preciezere invulling volgt later.
Volgens minister van binnenlandse zaken Horst Seehofer (CSU) moeten geschoolde arbeiders uit landen buiten de EU de mogelijkheid krijgen om voor zes maanden naar Duitsland te komen en werk te zoeken. Voorwaarde is wel dat de migrant een basisbeheersing van de Duitse taal heeft en kan laten zien dat hij in zijn eigen onderhoud kan voorzien. Tot nu toe bestaat deze mogelijkheid enkel voor mensen die een opleiding aan een hogeschool genoten.
Ook over de kwestie van de ‘gedulden’ heeft de regering een principeakkoord bereikt. Dat zijn asielzoekers wier aanvraag is afgewezen, maar die om welke reden dan ook niet worden uitgezet. Zij kunnen nu met de status ‘gedulde’ via een koerswissel (niet meer als vluchtelingen, maar als economisch migrant) een verblijfsvergunning krijgen, mits ze in staat zijn te integreren en werk hebben.
Minister Seehofer benadrukte dat de regering blijft vasthouden aan de scheiding tussen vluchtelingen en economische migranten. De beoogde regeling voor de ‘gedulden’ noemde hij een ‘pragmatisch en praktisch antwoord op de levensrealiteit’.
Oorspronkelijke bevolking
De nieuwe wet moet volgend jaar in werking treden, voorlopig voor een periode van vijf jaar. Bij economisch slecht tij moet de regering de regeling kunnen beperken, zei Seehofer. In regio’s met een bovengemiddelde werkloosheid moet bovendien een voorrangsregel kunnen blijven bestaan: werkgevers moeten dan bij het in dienst nemen van een migrant aantonen dat er niemand onder de oorspronkelijke bevolking kon worden gevonden om het werk te doen.
Duitsland heeft historisch lage werkloosheidscijfers en kampt met een tekort aan vakkrachten. De nieuwe wet moet helpen dat tekort aan te vullen.
Volgens de regering is de wet van belang voor de welvaart in Duitsland. Minister van economie Peter Altmaier zei dat de wet helpt de concurrentiepositie van Duitsland te verbeteren, vooral die van de middenstand.
Lees ook:
Als knappe koppen vertrekken wordt het land slimmer
Een vertrek van hoogopgeleiden naar betere oorden wordt voor een land veelal gezien als verliespost. Maar dat kopt niet, blijkt uit onderzoek. Braindrain kan uiteindelijk winst opleveren.