Duitsland vs. Franse energie

BERLIJN - Duitsland heeft gisteren het Franse energieconcern Electricité de France (EdF) gedreigd met een importboycot. Volgens de Duitse minister van economische zaken, de partijloze Werner Müller, maakt een nieuwe energiewet dat mogelijk.

EdF ligt onder vuur omdat het met staatssteun zijn activiteiten fors heeft uitgebreid in Europa. Het profiteert van de liberaliserende stroommarkten, terwijl de Franse markt nagenoeg gesloten blijft, zodat niet-Franse bedrijven er niet terecht kunnen. EdF is nog in handen van de Franse staat.

Müller zei gisteren de expansie van EdF bedenkelijk te vinden. De bewindsman benadrukte dat een nieuwe stroomwet een clausule bevat die 'vuile stroom' uit Oost-Europa kan weren, maar ook dumping van stroom aanpakt. Oneerlijke concurrentie valt ook onder de clausule, aldus Müller.

De nieuwe wetgeving, in december al goedgekeurd door het rood-groene kabinet, wordt nog voor het einde van dit jaar voorgelegd aan het parlement. Dit is het gevolg van Europese richtlijnen voor liberalisering van de energiemarkt. Duitsland heeft zijn markt al in 1998 opengesteld. EdF is daarna in Duitsland voor 34,5 procent eigenaar geworden van het energiebedrijf EnBW.

EdF wekte onlangs de woede van de Italiaanse overheid, toen het een belang van 20 procent kocht in de particuliere energieaanbieder Montedison. De Italiaanse regering heeft daarop besloten de stemrechten van de Fransen in de Italiaanse holding te beperken tot 2 procent. Ook Brussel kijkt met argwaan naar de dadendrang van het Franse staatsconcern.

Bij de laatste Europese top, in Stockholm, lag Frankrijk onder vuur omdat de regering-Jospin weigerde zich vast te leggen op 2005 als einddatum voor volledige liberalisering van de Europese elektriciteitsmarkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden