Duitsland voert 'nee is nee'-wet in tegen seksueel geweld

Afgelopen januari gingen honderden Duitsers de straat op om te protesteren tegen de grootschalige misstanden tijdens nieuwjaarsnacht in Keulen.Beeld EPA

Duitsland maakt het bestraffen van verkrachting eenvoudiger. De Bondsdag stemde vandaag in met aanpassing van de wet waarmee bijvoorbeeld verkrachting een veel ruimer begrip wordt dan nu in de wet is vastgelegd. Ook seksuele misdrijven gepleegd door groepen worden met de nieuwe regels eenvoudiger te vervolgen. De wet voorziet verder in het sneller uitzetten van buitenlandse plegers van seksuele misdrijven.

De aanpassing van de wet is een reactie op de grote publieke verontwaardiging die ontstond na de seksuele misdrijven in Keulen tijdens nieuwjaarsnacht. Dat gebeurde vaak door groepen mannen die om hun slachtoffer heen gingen staan. Om dit wangedrag te kunnen bestraffen, wordt aanranding in de wet al strafbaar met twee jaar cel voor iemand die deel uitmaakt van zo'n groep, zonder dat die persoon zelf iemand aanrandde.

Voor strafvervolging van verkrachting moet momenteel duidelijk sprake zijn van dwang of dreiging met geweld of van een volkomen hulpeloos slachtoffer. In de nieuwe regels is het niet instemmen van een partij genoeg voor vervolging van de ander. De aangifte kan dan worden gedaan als de verdachte de geuite wens van zijn slachtoffer niet heeft geëerbiedigd, ook als de 'partner' zich fysiek niet verzette.

De voorstanders stellen dat ze hiermee de slogan 'nee betekent nee' in de wet verankeren. Het is een slogan tegen seksueel geweld die activisten gebruikten nadat duidelijk werd hoe groot het seksueel geweld was in Keulen. De politie ontving ruim duizend aangiften wegens aanranding, verkrachting en diefstal. Volgens de slachtoffers waren de daders vooral migranten en vluchtelingen.

Omdat zij zich in groepen schuldig maakten aan aanrandingen en verkrachtingen, is het moeilijk de verdachten te vervolgens. Tot dusver is slechts een handvol daders veroordeeld. En dan niet voor seksueel geweld, maar voor diefstal.

Critici vrezen dat mensen die zonder kwaad in de zin seks hadden, achteraf worden vervolgd als misdadiger en achtervolgd met schadeclaims en door reputatieschade, terwijl niets erop leek te wijzen dat ze zich ergens schuldig aan maakten. De bewijslast blijft weliswaar bij het slachtoffer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden