Duitsland verzet zich tegen leverantie tanks aan Botswana

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - De Nederlandse regering beraadt zich over de stappen die genomen kunnen worden, nu Duitsland de leverantie van tanks aan Botswana blokkeert. Het gaat om Leopard I-tanks, die Nederland destijds van Duitsland heeft gekocht.

Defensie wil ongeveer 50 overtollige Leopard I-tanks verkopen aan Botswana. Economische Zaken heeft daarvoor, na overleg met Buitenlandse Zaken, een exportvergunning afgegeven. Buitenlandse Zaken oordeelde, dat de situatie in het gebied politiek stabiel was. Met de verkoop is zo'n dertien miljoen gulden gemoeid.

Bij de eerste aanschaf van de tanks, in 1968, heeft de Duitse regering bedongen, dat Nederland de voertuigen alleen aan andere Navo-landen mag doorverkopen. Zou het om een niet-Navo-partner gaan, dan heeft Duitsland een vetorecht. De huidige Duitse minister van buitenlandse zaken, Kinkel, laat dat recht nu gelden. Hij kondigde maandag in Botswana aan de verkoop te zullen tegenhouden.

Kinkel vindt wapenverkoop aan Botswana niet verantwoord. Hij noemt de situatie onveilig, omdat Botswana in een grensconflict verwikkeld is met Namibië, een voormalige Duitse kolonie. Namibië bezit in het noorden van het land de zogenaamde Caprivi-strook, die het land verbindt met de Zambezi-rivier. Botswana zegt recht te hebben op deze strook.

De Nederlandse regering voert al maanden gesprekken met Duitsland over de kwestie. Die gesprekken hebben op ambtelijk niveau plaats, maar ook sprak minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) de afgelopen maanden enkele keren met Kinkel.

De zaak ligt erg gevoelig. Reageerden Buitenlandse Zaken en Defensie gisteren eerst verrast op het definitieve nee van Kinkel, later op de dag verklaarde Buitenlandse Zaken, dat de Nederlandse regering “bekend is met de Duitse bezwaren”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden