Duitsland strenger voor vluchteling

'Sneller de taal leren en werk aanvaarden'

SANDER BECKER

Nieuwkomers moeten in Duitsland geen permanente verblijfsvergunning meer krijgen als ze weigeren te integreren. Duitsland moet strenger worden voor vluchtelingen, aldus minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière. Ook moet voortaan de overheid bepalen waar mensen met een tijdelijke verblijfsstatus mogen wonen ¿ een middel om gettovorming tegen te gaan.

De Maizière, van de christen-democratische CDU, bereidt een nieuwe asielwet voor die hij in mei aan de Bondsdag zal voorleggen. Hij wil vooral afdwingen dat mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning sneller de Duitse taal leren en werk aanvaarden. Wie in de drie jaar van zijn tijdelijke verblijf niet integreert, of wie de inburgering van zijn vrouw of andere familieleden tegengaat, verspeelt daarmee straks zijn kans op een permanente status.

De minister wil ook meer grip krijgen op de huisvestingslocatie van vluchtelingen. Nu mogen ze zich nog vestigen waar ze willen. Maar als het aan de Maizière ligt, bepaalt de overheid straks het adres, in elk geval bij vluchtelingen die nog niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Zo wil de minister 'gettovorming' voorkomen, verklaarde hij. Leidend moet worden 'wat de staat goed vindt, niet wat de vluchteling goed vindt'.

Coalitiepartner SPD staat achter het plan voor gedwongen huisvesting. Over de strengere regels voor integratie is de partij minder eenduidig. Partijleider en vicekanselier Sigmar Gabriel omarmt het idee, liet hij in dagblad Bild weten. Maar in Die Welt waarschuwde SPD-vicevoorzitter Ralf Stegner juist voor de neiging om vluchtelingen met allerlei extra eisen te 'treiteren'. Ook de vakbonden protesteren tegen de harde integratie-eis. Ze vinden dat er al genoeg strenge regels en sancties voor vluchtelingen zijn, zoals verplichte integratiecursussen met spijbelboetes. Laat de overheid liever het tekort aan integratiecursussen oplossen, sneert vakbond DGB.

CDU en SPD kregen twee weken geleden flinke klappen tijdens regionale verkiezingen in drie deelstaten. Hun verlies werd breed geduid als een afstraffing voor de welkomstpolitiek van de regering-Merkel. Mede door dit 'open-deuren-beleid' kreeg Duitsland vorig jaar ruim een miljoen vluchtelingen te verwerken. In de eerste maanden van dit jaar is de teller de 100.000 al gepasseerd. De toestroom is de laatste weken wel sterk gedaald, van 2000 naar 135 per dag.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden