Duitsland soepeler over bankenunie

Frans-Duitse betrekkingen verzuurd na zwartmakerij Merkel door partij Hollande

BRUSSEL - De motor van de Europese Unie, de Frans-Duitse as, hapert. Gisteren was de Franse minister van financiën Moscovici in Berlijn om plooien glad te strijken én om met zijn Duitse collega Schäuble oplossingen te zoeken voor de schuldencrisis. Die zegde welwillend toe dat ook hij op korte termijn een bankenunie wil, met centraal toezicht en duidelijke regels voor Europese banken.

Eerder was Duitsland terughoudend, omdat Berlijn de bankenunie eigenlijk in een nieuw verdrag wil regelen. Door alle onenigheid tussen de EU-landen komt zo'n nieuw EU-verdrag zeker niet snel van de grond.

Schäuble zei daarom nu mogelijkheden te zien om met de bestaande verdragen aan een bankenunie te beginnen, omdat de ernst van de crisis dat rechtvaardigt. Op de langere termijn zou er wel een nieuw verdrag moeten komen, stelde hij. De Duitse minister bleef streng en zei dat zo'n bankenunie niet betekent dat er een grote gezamenlijke pot met geld komt waaruit alle banken in nood geld kunnen halen, zoals sommige landen willen.

Voorzitter van de Europese Commissie Barroso zag zich zondag genoodzaakt bondskanselier Merkel te verdedigen, nadat zij vorige week in uitgelekte Franse documenten van de regerende Parti Socialiste zwart werd gemaakt. Merkel werd daarin 'zelfzuchtig' genoemd, en iemand 'die aan niets anders denkt dan aan de [Duitse] spaartegoeden, de handelsbalans van Berlijn en haar electorale toekomst'.

De onenigheid draait om hoe de crisis moet worden opgelost: bezuinigen of juist extra geld uitgeven? Duitsland voert het eerste kamp aan, Frankrijk het tweede.

De vicevoorzitter van de PS, Jean-Christophe Cambadelis, beloofde snel alle toespelingen te schrappen. Maar partijgenoten van de Franse president Hollande gingen de afgelopen dagen gewoon door met het belasteren van Merkel en haar gehamer op begrotingsdiscipline.

Barroso zei in een interview met Welt am Sonntag dat 'het niet de schuld van mevrouw Merkel of van Duitsland is, wat er in Frankrijk of Portugal gebeurt'. "Deze crisis met al haar problemen komt niet door de Duitse politiek of door een fout van de EU. Ze is het gevolg van een al te uitbundige uitgavenpolitiek, oneerlijke concurrentie en onverantwoordelijk handelen op de financiële markten. Europa is niet het probleem, maar deel van de oplossing."

De burger begrijpt en accepteert de maatregelen niet altijd, aldus Barroso. Daarom is het volgens hem nodig dat niet alleen Merkel, maar ook andere regeringsleiders open kaart spelen met hun kiezers en in eigen land eerlijk uitleggen wat er in Brussel wordt besloten en waarom. Volgens hem zullen de maatregelen op de lange termijn de lidstaten financieel onafhankelijker maken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden