Duitsland ontsteld na suïcide Syrische terreurverdachte

schandaal | Hij had een waardevolle bron voor justitie kunnen zijn. Hoe kan het dat Al-Bakr zich in zijn cel kon verhangen?

Duitse autoriteiten staan onder zware druk na de zelfmoord van de Syrische terreurverdachte Jaber al-Bakr in een cel in Leipzig. Veel wijst erop dat de 22-jarige, die afgelopen weekeinde na knullig optreden van de politie tijdelijk kon ontsnappen, suïcidaal was. Desondanks kreeg hij geen permanente bewaking en maar één keer toegang tot een tolk. Politici spreken van een fiasco, de advocaat van de 22-jarige van een 'justitieel schandaal'.

Mediacommentaren liegen er niet om. Ze wijzen erop dat Al-Bakr, die mogelijk banden had met IS, een waardevolle bron had kunnen zijn. De Süddeutsche Zeitung spreekt van een 'tragedie' in Saksen waar politie en justitie fout na fout maken, dit weekeinde door Al-Bakr te laten lopen bij een politie-inval. Zakenkrant Handelsblatt rept van een 'mislukking van de rechtsstaat', Der Spiegel eist het aftreden van de Saksische premier als er niet snel orde op zaken wordt gesteld bij de politie.

Hoe kan het dat Al-Bakr de middelen en de ruimte had om zelfmoord te plegen? Het is de vraag waar Duitsland een antwoord op wil hebben. De Saksische minister van justitie, Sebastian Gemkow (CDU), moest gisterochtend op een persconferentie door het stof. Dat de Syriër zich aan zijn T-shirt verhing 'had niet mogen gebeuren. Het is helaas wel gebeurd.'

Het levenloze lichaam van Al-Bakr werd woensdagavond om kwart voor acht gevonden door een agente in opleiding die uit eigen beweging een extra controle maakte. De cel van de Syriër was voor het laatst om half acht gecontroleerd en zou pas weer om acht uur worden geïnspecteerd. Voor die interval is gekozen na overleg met een volgens gevangenisdirecteur Rolf Jacob 'ervaren psychologe', die echter geen ervaring heeft met terreurverdachten.

De gevangene gedroeg zich 'rustig', volgens Jacob. Van suïcidale neigingen was volgens de psychologe geen sprake. Die conclusie is opvallend omdat de Syriër na binnenkomst in de gevangenis maandag niets wilde eten. Ook had hij een lamp uit het plafond getrokken en geknoeid met stopcontacten. Die handelingen moesten volgens de psychologe als vandalisme worden geïnterpreteerd.

Hoewel Gemkow op de persbijeenkomst zei dat hij zich verantwoordelijk voelt voor eventuele fouten, denkt hij niet aan opstappen. Want alle regels en protocollen zijn gevolgd, bevestigde ook gevangenisdirecteur Jacob. Verschillende politici zijn het daar niet mee eens. Zo sprak Gemkows coalitiegenoot en vicepremier van Saksen, Martin Dulig (SPD), van 'een reeks verkeerde inschattingen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden