Duitsland ondervindt meer last dan Belgie

Van onze verslaggevers

In Keulen en omgeving raakten tientallen mensen gewond door instortende huizen en vallende schoorstenen, steenbrokken en delen van daken. In het Duitse Heinsberg, in de buurt van Sittard, waar de beving bijzonder sterk werd gevoeld, raakten minste 25 mensen gewond. Ongeveer 150 huizen en en 120 auto's werden ernstig beschadigd. Vijf mensen werden in het ziekenhuis opgenomen met hartklachten of een zenuwinstorting.

In Langenfeld werd een man door een val ernstig gewond aan zijn hoofd. Ook in Frankfurt werd de beving gevoeld, vooral in hoge gebouwen. In veel plaatsen haalde de aardbeving mensen uit hun slaap en bewogen lampen en meubels en kraakten ramen en daken. Telefooncentrales van politie en brandweer stonden roodgloeiend. Ook uit andere gebieden kwamen meldingen binnen van hartaanvallen en schade aan gebouwen en auto's.

In Belgie zijn de gevolgen van de aardbeving beperkt gebleven tot omgevallen schoorstenen en een enkel ingestort dak. Van persoonlijke ongelukken is niets bekend. Wel kreeg de brandweer alleen al in Brussel meer dan duizend telefoontjes binnen van verontruste burgers.

Van schade was vooral sprake in de buurt van het epicentrum bij Roermond. Berichten over omgevallen schoorstenen kwamen uit Genk, Maaseik, Tongeren en Diest. In Genk ontstond een lek in de waterleiding. De vorige keer dat Belgie met een aardbeving van enige omvang kreeg te maken, was in november 1983. De schok, waarvan het epicentrum bij Luik lag, haalde een kracht van 4,9 op de schaal van Richter. De schade was echter veel groter en kostte bovendien het leven aan een 73-jarige vrouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden