Duitsland - Nederland / Gezichtsverlies maar net afgewend

PORTO - Tot het uiterste werd Oranje gisteren al bij de vuurdoop in het Estadio do Dragão beproefd, door zichzelf én de Duitsers. Bange voorgevoelens werden niet weggenomen, zelfs enigermate versterkt. Maar het resultaat was niet onbevredigend, en gezichtsverlies werd niet geleden.

Wel werd het pas laat afgewend, door spits Van Nistelrooij, die Oranje in de eindfase van een hachelijke wedstrijd van zijn ketenen verloste (1-1). Het doelpunt paste in het opwindende beeld dat de beladen botsing had gekregen, door toedoen van twee ploegen die hun tekortkomingen niet konden camoufleren. Dankzij een prijzenswaardige veerkracht voorkwam Oranje een ontmoedigende start van het toernooi, maar positieve antwoorden op de vele vragen over de nationale ploeg konden voorts niet worden geleverd.

In Porto ontsnapte ook Advocaat, de bondscoach die al zo lang wikt en weegt. Hij stelde een team samen met de vreemd genoeg in de voorbije weken nauwelijks beproefde Zenden, maar ook die wijziging bood geen soelaas. Halverwege zag Advocaat zich alweer genoodzaakt om van koers te veranderen. Van Nistelrooij verhinderde uiteindelijk dat de radeloosheid nog meer om zich heen zou grijpen.

Daardoor mocht Advocaat zich dan toch gesterkt voelen, als de coach die op wankele gronden zijn vertrouwen in Van Nistelrooij had uitgesproken. Desondanks riep Oranje gisteren opnieuw lange tijd twijfels op, in alle linies. De Duitse treffer werd door de defensie op ontstellende wijze toegestaan. Het middenveld richtte zich pas na rust, en opnieuw mede door toedoen van invaller Sneijder, op en de oprisping van Van Nistelrooij kon de offensieve machteloosheid, en het gebrek aan overleg, niet verhullen.

Oranje ontkwam aan een val in het stadion van de draak, waar de opnieuw niet alerte spelers eerst in het nauw werden gedreven -en ook Advocaat, in zijn geval door zijn collega Völler. Beide coaches hadden een zet bedacht om hun onzekere teams enigszins te harnassen, en alleen die van de Duitser had aanvankelijk het beoogde effect.

Baumann droeg er als defensieve middenvelder aan bij dat de Duitse ploeg de voornaamste zone van het veld beheerste, aangevoerd door de krachtdadige Ballack. Advocaat verkoos de plichtsgetrouw doch al vaker te licht bevonden Zenden op de linkerflank, ten koste van Sneijder. De onrust werd er niet door weggenomen, maar eerder aangewakkerd.

Het doelpunt waarmee de Duitsers na een halfuur de verhoudingen weergaven, tekende de staat van Oranje in hoge mate. Uit een vrije trap van Frings, na een onbezonnen overtreding van Cocu, zeilde de bal naar de verste hoek, besluiteloos nagestaard door tal van Nederlanders, onder wie ook doelman Van der Sar (1-0).

Het gebrek aan coördinatie en onderling begrip kon geen verbazing wekken. In de voorbije trainingsweken had het zich al vaker geopenbaard. Van de bewering van Advocaat dat iedereen van de gezamenlijke strategie zou zijn doordrongen, bleek in Porto weinig. Vooral door opportunisme werd de uitgang van het doolhof toch nog gevonden, niet dankzij een doordachte strijdwijze.

Het Nederlandse aanvalsspel was voor rust hulpeloos en doorzichtig geweest. Ook met één spits, Van Nistelrooij, kon de verbinding met het front niet worden gelegd. Zorgwekkend was de bijdrage van Van der Vaart, de geenszins explosieve ajacied die voeding gaf aan bedenkingen over zijn stilstand. Contact met Van Nistelrooij kon ook hij, amechtig zijn weg zoekend, niet tot stand brengen.

Van der Vaart werd zonder veel moeite geketend in het hart van het veld, waar de Duitsers voor rust met strakke hand de regie voerden. Maar hun terugval naderhand illustreerde dat ook de Duitse ploeg allerminst hecht is. De verhoudingen werden dan toch gewijzigd, al had het verweer van Cocu en Davids daar voor de pauze geen hoop op gegeven.

Davids was, met Zenden, het slachtoffer van een ingreep waarmee Advocaat als zo vaak door de nood gedwongen van zijn aanvankelijke plannen moest afwijken.

Sneijder en Overmars verschenen als invallers in de Nederlandse ploeg, die zij het even ongecoördineerd als voordien nu met de moed der wanhoop ten aanval trok. Het loonde zowaar, nadat ook Van Hooijdonk zijn intrede had gedaan. Van Nistelrooij tikte de bal slim in na een voorzet van Van der Meyde (1-1) -en bevrijdde daarmee in elk geval voorlopig zichzelf, zijn ploeggenoten en zijn coach.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden