Duitsland komt met harde maatregelen tegen terrorisme

Veiligheid | Er komen in Duitsland extra agenten, videobewaking en snellere procedures om criminele vluchtelingen uit te zetten.

De Duitse politie deed gisteren in drie steden invallen bij vermoedelijke IS-aanhangers en -ronselaars. Ondertussen bepleitte de voorzitter van de politievakbond het doorlichten van alle vluchtelingen.

De stemming in Duitsland lijkt om te slaan na de vier aanvallen die eind juli vijftien levens en tientallen gewonden kostten en het land opschudden. Vandaag komt de regering met harde maatregelen om islamistische terroristen te bestrijden en de veiligheid te vergroten.

Bondskanselier Merkel kondigde eind juli al een negenpuntenplan aan, toen ze sprak over de drie daders die zelf als vluchteling gekomen zijn, maar die met hun geweld 'het land, hulpverleners en andere vluchtelingen bespotten, en haat en angst zaaien'. De vierde dader was een verwarde zoon van Iraanse vluchtelingen.

De kranten Kölner Stadt-Anzeiger en Bild melden op grond van bronnen in de coalitieregering dat minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière (CDU) tot 2020 15.000 extra agenten en meer videobewaking op straat wil. Vooral dat laatste is een doorbraak voor het land dat al decennia heel voorzichtig omgaat met privacy. Ook wil hij criminele vluchtelingen sneller uitzetten waarvoor een nieuwe snelrechtprocedure moet komen. Politie en inlichtingendiensten mogen gegevens gaan uitwisselen en samenwerking met buitenlandse diensten moet simpeler worden. Voor artsen zou het duidelijker moeten worden dat zij hun geheimhoudingsplicht in bepaalde gevallen kunnen verbreken als zij een geplande strafdaad willen melden.

CDU- en CSU-(deelstaat)ministers van binnenlandse zaken zullen volgende week in Berlijn nog meer maatregelen eisen, zoals het afschaffen van de dubbele nationaliteit omdat dat integratie zou belemmeren, en het afschaffen van alles bedekkende kleding als boerka en nikab. "Wij wijzen gespleten loyaliteit af", luidt de ontwerpverklaring waarover al vaker telefonisch overlegd is, aldus RedaktionsNetzwerk Deutschland. De ministers willen ook financiering van moskeeën door extremistische organisaties verbieden en buitenlandse haatprekende imams snel uitwijzen.

Duitsland heeft zo'n achthonderd Syriëgangers, van wie er 260 terugkeerden. Extremisten in negentig moskeeën staan onder observatie. Bij de veiligheidsdiensten zijn 9000 salafisten bekend, zij krijgen dagelijks vier nieuwe terreurtips gemeld. Begin mei waarschuwde het hoofd van de veiligheidsdienst, Hans-Georg Maassen, dat het aanslaggevaar in Duitsland 'onveranderd hoog' is, even hoog als in Frankrijk of België. Daarbij wees hij op een baaierd aan potentiële daders: eenlingen, IS-hitteams, geradicaliseerde personen in Duitsland en solo opererende groepen.

Begin juni was politievakbondsvoorzitter Rainer Wendt nog tegen het screenen van vluchtelingen. "Te laat, te veel werk", vond hij toen. Maar na de aanslagen en de arrestatie van een Syrische vluchteling die tot IS zou behoren, afgelopen vrijdag in deelstaat Rijnland-Palts, heeft ook hij zijn mening aangescherpt. Wendt roept nu op deze 'enorme risicofactor uit te schakelen'. Wij weten van honderdduizenden niet waar zij vandaan komen, en met welk doel ze bij ons zijn", aldus Wendt gisteren voor Südwestrundfunk-radio.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden