Duitsland kiest voor anti-populist

nieuwe bondspresident |PD'er Frank-Walter Steinmeier heeft genoeg steun om Joachim Gauck op te volgen.

In Duitsland vindt morgen een bijzondere gebeurtenis plaats: de Bondsvergadering komt bijeen, voor de verkiezing van een nieuwe president van het land. Deze speciale vergadering, bestaande uit het parlement en partijleden, wordt eens in de vijf jaar gehouden. De uitslag staat zo goed als vast: Frank-Walter Steinmeier, SPD'er en tot twee weken terug minister van buitenlandse zaken, zal worden gekozen. Hij is de kandidaat van de grote coalitie en weet zich ook verzekerd van steun van veel Groenen en liberalen.

Eigenlijk betreurt kanselier Angela Merkel die keuze. Ze zag liever een CDU-partijgenoot op de hoofdzakelijk ceremoniële post zitten. Maar zij kon dit najaar niemand vinden die de 76-jarige Joachim Gauck, de huidige bewoner van het presidentiële paleis Schloss Bellevue, vanaf 18 maart wil vervangen.

En dus wordt het Steinmeier, in peilingen vaak de populairste politicus van Duitsland. Daarmee krijgt de Bondsrepubliek na de partijloze en vaderlijke Gauck een raspoliticus als twaalfde president. Tijdens twee kabinetten-Merkel was hij minister van buitenlandse zaken en onder haar voorganger Gerhard Schröder bekleedde Steinmeier al eens de functie op Binnenlandse Zaken. Hij zal, zo verwachten politiek analisten, de ruimte die hij krijgt om politieke thema's op de kaart te zetten volop gaan gebruiken.

Als overtuigd Europeaan en anti-populist zal de 61-jarige pragmaticus in tijden van opkomend nationalisme, populisme en een lastige verhouding met de Verenigde Staten proberen voor Duitsland een moreel kompas te zijn. Een taak die hij als uitvoerder op buitenlandse zaken niet hoefde uit te oefenen.

Hoe zal hij dat doen? Hoewel Steinmeier geen programma heeft, noemde hij pas geleden zijn 'motto'. Het beste medicijn tegen populisme is om geen 'versimpelaar' van problemen te zijn. Beter is het om een Mutmacher te zijn, iemand die de moed erin houdt. In zijn jaarlijkse kersttoespraak, maar ook bij ceremonies in het land kan de nieuwe president die opbeurende toon laten horen.

De verwachting is dat Steinmeier net als in zijn vorige baan hard aan het werk gaat. Afgelopen weken spraken hij en zijn vrouw Daniela Schadt al meermaals met de wegens zijn hoge leeftijd vertrekkende Gauck en diens partner. De sociaal-democraat bereidde zich ook op zijn kandidatuur voor door het land rond te reizen en overal steun te zoeken.

Afgelopen week was hij nog in München om zich daar te verzekeren van support van de CSU, hoewel de stemmen van de Beierse christen-democraten al zeker lijken door de coalitieafspraak die er over zijn benoeming is gemaakt.

Bovendien: ook in Beieren mogen ze Steinmeier. Behalve een slim onderhandelaar, goed diplomaat en verstandig gesprekspartner is hij geliefd als mens. "Dat kan geen trainer aanleren: zijn werknemers voelen zich prettig in zijn omgeving en de burgers ook", schreef politiek commentator Michael Thumann in weekkrant Die Zeit.

Morgenochtend om twaalf uur stemt de Bondsvergadering. Hoewel Steinmeier vier tegenstrevers heeft ¿ van Die Linke, de rechts-populistische AfD, de Piraten en de Freie Wähler uit Beieren ¿ is de kans groot dat er maar één stemronde nodig is om hem tot nieuwe president te kunnen beëdigen. Daar heeft hij 631 van de 1260 stemmen voor nodig.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden