Duitsland kan lachen om Hitler-strip

BERLIJN - “Daar ben ik weer”, roept het stripfiguur met de bekende snor vanaf de voorkant van Walter Moers' nieuwste stripboek. Duitslands populairste striptekenaar heeft zich op glad ijs begeven. In zijn boek 'Adolf, het Nazi-zwijn' laat hij Hitler na zoveel jaren uit het riool omhoogkruipen en een tweede leven beginnen.

Adolf Hitler was zo gemakkelijk te tekenen, verklaart Moers die graag mag provoceren, in het voorwoord de keuze voor zijn controversiële onderwerp. In het boek dat in Duitsland na een maand al aan de vierde druk toe is (50 000 exemplaren), begint de hoofdpersoon een odyssee door de jaren negentig. Hij is nog steeds een verwoede jodenhater, en met al zijn goede voornemens niet in staat zijn leven te beteren. Op zijn tocht komt hij ook Göring weer tegen die inmiddels een sekseverandering heeft ondergaan. Na flink crackgebruik brengen ze samen de nacht door. Hij wordt chauffeur van 'Di en Dodi' en veroorzaakt het noodlottig ongeluk. Diana blijkt niet dood en ontpopt zich tot de booswicht van het verhaal. Aan het eind vertrekt de anti-held samen met Göring naar Zuid-Amerika waar ze bruinbrood en sushi verkopen.

Waar de Duitse kwaliteitskranten voorheen niet veel woorden vuil maakten aan nieuw werk van Moers is het boek nu nieuws. De reacties zijn over het algemeen positief, Moers wordt 'vermakelijk' en 'taboe-doorbrekend' gevonden.

Michel Friedman van de Centrale raad van Joden zei zijn bedenkingen te hebben bij de inhoud van het verhaal, niet tegen het opvoeren van Hitler als satirische stripfiguur. De in Duitsland wonende Joodse schrijver Rafael Seligmann noemt het boek 'bevrijdend'. “Je kunt het verleden niet wegvagen, wel er op een bepaalde manier mee omgaan. Als je erom lacht, kun je er ook weer over praten. Natuurlijk heb ik niet alleen gelachen. Ik was ook geschokt. Het gaat toch om iemand die in de holocaust een deel van mijn familie heeft vermoord. Ik denk dat oudere Joden ook niet zullen lachen. Evenmin als oude nazi's. Die zullen waarschijnlijk heel boos zijn.”

Volgens Uwe Gruhle van de uitgeverij Eichborn reageren jong en oud verschillend op Adolf. “De ouderen vinden het pedagogisch onverantwoord. Over Hitler mag je alleen maar ernstig praten. Jongeren lachen erom, hoewel soms voorzichtig want ze weten niet of dat wel politiek correct is. Ze weten dat Hitler een idioot was, en ze geloven niet dat zoiets nog gebeuren kan.

Enkele neo-nazi's hebben op het boek gereageerd in de trand van 'Moers is een zwijn en zou monddood gemaakt moeten worden'. Uitgever Gruhle lacht wat. “Ik denk dat zij het niet waarderen dat Adolf het in het boek met Göring doet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden