Duitsland is van plan de mazelenprik voor alle kinderen verplicht te stellen

Een jongen wacht op zijn mazelenprik in de plaats Schwelm in Noord-Rijnland-Westfalen, 17 april 2019. Beeld EPA
Een jongen wacht op zijn mazelenprik in de plaats Schwelm in Noord-Rijnland-Westfalen, 17 april 2019.Beeld EPA

Duitse kinderen moeten binnenkort verplicht worden ingeënt tegen mazelen. Wie weigert, riskeert een hoge boete.

De Duitse regering wil inenting tegen de mazelen per 1 maart 2020 verplicht stellen voor kinderen op crèches en scholen. De minister van volksgezondheid, Jens Spahn, heeft daartoe een wetsvoorstel opgesteld, dat naar verwachting voor het einde van het jaar wordt behandeld door het parlement. Aanleiding is de afnemende vaccinatiegraad en het toenemende aantal gevallen van mazelen in Duitsland. Wereldwijd is de besmettelijke virusziekte gemiddeld in een op de duizend gevallen dodelijk.

Om verspreiding van de mazelen te voorkomen, moet 95 procent van de mensen zijn ingeënt. Die vaccinatiegraad wordt in Duitsland nu niet gehaald. In verschillende deelstaten kwam het de afgelopen jaren tot uitbraken.

Vaccinatiecertificaat

Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, moeten Duitse ouders voortaan bij de crèche of school een vaccinatiecertificaat laten zien. Wie zijn kind niet laat vaccineren, kan een boete krijgen tot 2500 euro. De intentingsplicht moet ook gaan gelden voor leraren en voor personeel van ziekenhuizen en artsenpraktijken. Op de vraag of het niet aan ouders is om te beslissen of ze hun kind laten inenten, antwoordde minister Spahn tegenover de krant Bild am Sonntag: “In een vrij land moet ik erop kunnen vertrouwen dat de ander niet onnodig in gevaar brengt.”

Hier in Nederland loopt de vaccinatiegraad de laatste jaren eveneens terug. Gemiddeld is nu 90 procent van de Nederlanders ingeënt, maar vooral in gemeenten in de zogenoemde bijbelgordel ligt de vaccinatiegraad fors lager. En ook daarbuiten groeit het aantal ouders dat, zonder wetenschappelijke grond, vreest dat het zogenoemde BMR-vaccin (tegen de bof, de mazelen en rodehond) niet veilig is. Ook hier bekijkt de regering of een inentingsplicht kan worden ingevoerd.

Eind vorige maand kwam in het nieuws dat de Noord-Hollandse kinderopvangorganisatie Berend Botje geen kinderen meer accepteert, die de BMR-vaccinatie niet hebben gehad. Deze instelling heeft zo’n vijftig locaties en zeshonderd gasthouders, en vangt daarmee ruim 3000 peuters en scholieren op. Met de aankondiging liep de organisatie vooruit op een wet die moet regelen dat opvangcentra niet-ingeënte kinderen kunnen weigeren. D66 diende daartoe een halfjaar geleden een wetsvoorstel in, maar de Tweede Kamer moet er nog een besluit over nemen.

Onschuldig imago

Nederland heeft een Rijksvaccinatieprogramma, op grond waarvan kinderen twee keer een BMR-prik krijgen, de eerste als ze veertien maanden zijn, de tweede als ze negen jaar oud zijn. Het vaccin bestaat uit levende, verzwakte virussen en biedt een zeer effectieve bescherming.

Als mensen in Nederland toch de mazelen krijgen, is de kans om te overlijden minder dan 1 op de 10.000, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mede hierdoor heeft het virus het imago gekregen van een onschuldige kinderziekte. Maar tussen 1945 en 1976, toen de rijksvaccinaties begonnen, stierven in Nederland elk jaar nog twintig à dertig kinderen ten gevolge van de ziekte.

Lees ook:

Niet ingeënt? Dan ben je bij kinderopvang Berend Botje niet meer welkom

Voor het eerst stuurt een crèche ongevaccineerde kinderen weg. Ouders overwegen juridische stappen.

Het mazelenvirus is terug en het is minder onschuldig dan gedacht

Met de uitbraak van de mazelen op een Haagse crèche heeft de ziekte ook in Nederland weer grond aan de voeten gekregen. Het virus leek te worden uitgeroeid, maar is aan een opmars begonnen. En het blijkt niet zo onschuldig als velen dachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden