Duitsland is boos op belastingparadijs Nederland

De Paradise Papers onthullen nieuwe belastingontwijkende personen en organisaties Beeld Trouw
De Paradise Papers onthullen nieuwe belastingontwijkende personen en organisatiesBeeld Trouw

In Duitsland wordt verbaasd gereageerd op de onthullingen. ‘Waarom zijn die Hollanders aardig voor multinationals?’

Wilfred van de Poll

Sinds de onthullingen van de Paradise Papers, gelekt via de Duitse krant Süddeutsche Zeitung, wordt in Duitsland opeens verhit gedebatteerd over Nederland. Dat het zo gezellige landje links van de Rijn Europa’s grootste belastingparadijs blijkt te zijn - nieuws waar de Tagesschau mee opende - leidt tot verbazing, om niet te zeggen verontwaardiging, onder Duitse journalisten en commentatoren. “De eerlijke buurman met de open gordijnen... En nu dat?!” riep gespreksleider Frank Plasberg van de politieke talkshow ‘Hart und Fair’ uit, primetime op nationale tv.

Experts in Duitsland wisten natuurlijk al langer dat de westerburen een luilekkerland voor multinationals aan het scheppen waren, maar tot de leek was dat nog niet doorgedrongen, zegt econoom Thiess Büttner van de universiteit van Erlangen, gespecialiseerd in het thema belastingontwijking. Hij volgt het debat al jaren op de voet. Dat verandert nu. “Door de Paradise Papers krijgt denk ik nu ook het grote publiek het beeld dat de Hollanders niet coöperatief zijn en heel sterk de belastingregels in hun eigen voordeel gebruiken.”

Maar: welk voordeel eigenlijk? Waarom zijn de Hollanders überhaupt zo aardig voor multinationals, vragen Duitse journalisten zich af. Veel levert het de Hollanders immers niet op. Nou ja, een ‘paar banen’ en ‘een beetje belasting’, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Van Malta of Liechtenstein hadden de Duitsers het wel verwacht, maar Nederland? Het welvarende Nederland met zijn goed functionerende economie en instituties heeft deze bron van inkomsten toch niet nodig? Voor die paar stuivers lappen ze de EU-regels aan hun laars? De schade die de Hollanders met hun gedrag aan andere landen toebrengen is ‘enorm’, schrijft de Süddeutsche.

Grotere probleem

Tot voor kort gold de Duitse verontwaardiging over belastingontwijking nog de Luxemburgers, en daarvoor de Zwitsers, vertelt Büttner. “Dat het nu zo concreet en negatief over Nederland gaat, vooral naar aanleiding van de Nike-onthullingen, is iets nieuws.” Toch had de opmerkzame Duitser het kunnen weten - al in 2014 verschenen artikelen in de Duitse pers over Nederland als belastingparadijs. “Ik heb dat al jaren geleden opgeschreven”, zegt Büttner.

Dat is nu anders. Al moet de verontwaardiging niet overdreven worden, maant Buttner. En, zegt hij, Nederland wordt door vele Duitsers niet geïsoleerd gezien. “Het gevoel groeit dat het in de EU niet allemaal goed loopt voor Duitsland. Nederland is nu onderdeel van dat grotere probleem.”

En wat vaak vergeten wordt, merkt Büttner op, is dat óók vele Duitse ondernemingen holdings in Nederland hebben opgezet en hun belastingen via dat land wegsluizen. “Daar zie ik maar weinig verontwaardiging over.”

Lees ook: Waar je je Nike’s ook koopt, de kassa rinkelt in Holland

Bekijk al onze berichtgeving over de Paradise Papers in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden