Duitsland heropent onderzoek RAF-moord op Buback

(Novum/AP) - Ruim dertig jaar na de moord op de West-Duitse federale aanklager Siegfried Buback heeft de Duitse regering maandag gelast het onderzoek te heropenen. Daarbij gaat het in de kern om de vraag wie in 1977 de dodelijke schoten op Buback en zijn twee chauffeurs heeft gelost.

De twee diensten die bij het onderzoek van destijds betrokken zijn geweest, de binnenlandse veiligheidsdienst en de federale recherche, dienen van minister van binnenlandse zaken Wolfgang Schäuble volledige openheid van zaken te geven.

Het weekblad Der Spiegel berichtte in het weekeinde dat de binnenlandse veiligheidsdienst jarenlang informatie over de zaak van de vroegere RAF-terroriste Verena Becker heeft achtergehouden. Becker zou het RAF-lid Stefan Wisniewski als hoofddader hebben aangewezen. Ook zou de dienst aanwijzingen voor een alibi van de wegens de Buback-moord veroordeelde Knut Folkerts hebben achtergehouden.

De parlementaire controlecommissie van de Bondsdag wil de zaak woensdag behandelen. Politici van alle partijen spraken zich uit voor opheldering. Een woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel, Ulrich Wilhelm, zei dat de RAF-geschiedenis in het algemeen belang volledig dient te worden opgehelderd.

Buback en zijn twee chauffeurs werden op 7 april 1977 doodgeschoten door een van twee personen op een motor, toen de aanklager op weg was naar zijn werk in Karlsruhe. Drie RAF-leden werden in verband met de moord veroordeeld, onder wie Christian Klar, die onlangs om gratie verzocht. Klar, die nu 54 jaar is, zou na 24 jaar graag in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating, twee jaar voordat hij in daarvoor rechtens in aanmerking komt.

De zoon van Siegfried Buback, Michael Buback, zei vorige week het gratieverzoek van Klar te steunen, mede omdat een ander voormalig RAF-lid, Peter-Jürgen Boock, hem had gezegd dat Klar niet degene was die de trekker overhaalde. Volgens Boock was de schutter Wisniewski, die weliswaar wegens RAF-activiteiten werd veroordeeld maar nooit werd bestraft voor de moord op Buback. Wisniewski kwam in 1999 vrij nadat hij 21 jaar gevangenisstraf had opgeknapt wegens de moord op de voorzitter van het Duitse werkgeversverbond Hanns-Martin Schleyer.

Een probleem is dat Boock niet zelf bij de moord aanwezig was. De procureur-generaal bij het hoogste federale gerechtshof zei zowel Becker als Wisniewski te zullen horen. Of de uitkomst van het onderzoek Klar zal helpen vervroegd vrij te komen, mag worden betwijfeld. Klar werd nooit als dader veroordeeld, maar als medeplichtige.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden