Duitsland heeft zijn eigen Sarah Palin

ANTOINE VERBIJ

"Beste Bernd, bedankt. Je bent en blijft het boegbeeld onder de oprichters van de partij." Het was een loftuiting vol gif, die Frauke Petry uitte nadat ze Bernd Lucke, oprichter van de partij Alternative für Deutschland (AfD), vernietigend had verslagen bij de verkiezing tot voorzitter van de partij. En ze toonde daarbij haar inmiddels beroemde glimlach, die zo koel is dat water erbij bevriest.

Het was een ongelijke strijd, afgelopen zondag in Essen. Professoren tegen proleten. Bernd Lucke, hoogleraar economie te Hamburg, had anderhalf jaar geleden met een paar gelijkgezinden de eurosceptische partij AfD opgericht. Van begin af aan werd de partij geïnfiltreerd en de laatste tijd regelrecht overspoeld door rechts-extreme opportunisten.

Die hebben nu hun favoriete woordvoerder gevonden: Frauke Petry, tot voor kort een van de drie partijwoordvoerders en sinds dit weekend de absolute heerseres. Petry is een politiek talent. Ze slaagt erin de eurosceptische grondslag van de partij te verbinden met conservatieve thema's als verzet tegen het asielbeleid en tegen abortus.

Met haar verzet tegen het asielbeleid spreekt ze de Duitsers aan die de Pegida-beweging ondersteunen. Tegen de wil van Lucke zocht ze actief contact met die anti-islammarcheerders. Ze vist openlijk naar kiezers in de vijver van de Pegida-groepen, ook al hebben die deze week aangekondigd zelfstandig aan de komende deelstaatverkiezingen te willen deelnemen.

Bernd Lucke heeft zich altijd van Pegida gedistantieerd. Op het partijcongres in Essen werd hij door Pegida-activisten, tevens Petry-aanhangers, overschreeuwd, uitgejouwd en weggelachen. In tranen, beschermd door beveiligers, verliet hij door een achterdeur de zaal. Gisteravond maakte hij bekend uit de partij te stappen.

AfD is nu in handen van de gepromoveerde scheikundige Petry. Ze groeide op in een intellectuele DDR-familie en heeft na de val van de Muur goed geboerd. Maar de firma die ze oprichtte, producent van een nieuw soort plastic, redde het niet.

Ze heeft inmiddels nieuwe doelen gevonden. Ze is getrouwd met een dominee, brengt vier kinderen groot, en vindt dat iedere Duitser het moet doen zoals zij. Daarom is ze tegen abortus, tegen het homohuwelijk en vindt ze dat het Duitse volk maar eens genoeg kinderen moet produceren om de toevloed van vreemdelingen en hun kroost weerstand te bieden.

De vergelijking die een commentator van Spiegel Online trok, is zo gek nog niet. Duitsland heeft zijn Sarah Palin, de Alaskische gouverneur die een paar jaar geleden meende met een minimum aan politieke kennis en ervaring president van de VS te kunnen worden. Ze werd de risée van de Amerikaanse politiek. Wacht Petry in Duitsland eenzelfde lot?

Lucke was aardig op weg om met zijn AfD conservatieve burgers aan de rechterkant van Merkels christen-democratische aanhang weg te kapen. Petry zoekt haar aanhang nog verder rechts. Te rechts, vinden Lucke en zijn vrienden. Zij zeggen nu massaal hun lidmaatschap op. De AfD staat op het punt een kwart van haar ledenbestand te verliezen.

Petry wordt daar nu een beetje zenuwachtig van. Gisteren stuurde ze een mail naar alle AfD-leden met het dringende verzoek de partij trouw te blijven. Volgend jaar zijn er vier deelstaatverkiezingen. Een jaar geleden haalde Petry in Saksen moeiteloos 10 procent van de stemmen. Het wordt moeilijk die score te evenaren.

in het nieuws omdat ...

... Frauke Petry sinds afgelopen weekend voorzitter is van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden