Duitsland heeft moeite kalm te blijven na nieuwe aanslag

Politieagenten in Ansbach onderzoeken de plaats waar zondagavond een Syriër zichzelf opblies. Beeld EPA
Politieagenten in Ansbach onderzoeken de plaats waar zondagavond een Syriër zichzelf opblies.Beeld EPA

Na vier geweldsincidenten in zeven dagen zit de angst er in Duitsland goed in. De kalmte die het land na de aanslag in München van vrijdag nog leek te hebben, is na de zelfmoordaanslag in Ansbach zondagavond verdwenen.

Saskia Jonker

Conservatieve en rechts-populistische politici eisen maatregelen, Duitsers laten zich op sociale media boos uit over bondskanselier Merkel.

De kritiek concentreert zich op het ruimhartige vluchtelingenbeleid van Duitsland, dat vorig jaar meer dan een miljoen vluchtelingen en migranten verwelkomde, nu blijkt dat in drie van de vier gevallen een asielzoekers dader was.

Vorige week verwondde een 17-jarige Afghaan vijf mensen in en om een trein in Würzburg, zondagavond doodde een 21-jarige Syriër zijn vrouwelijke collega met een mes in Reutlingen en enkele uren later blies een 27-jarige Syriër zich op bij de ingang van een muziekfestival in Ansbach. Daarbij maakte hij 15 gewonden.

Islamitische Staat
Twee van de aanslagen, die in Ansbach en Würzburg, zijn gepleegd door asielzoekers die daarvoor in een video trouw zwoeren aan terreurorganisatie IS. "Radicaal-islamitische terreur heeft Duitsland bereikt", stelde minister Winfried Bausback van justitie in Beieren, de deelstaat die afgelopen week drie keer is getroffen.

De voorzitter van de Duitse politievakbond pleitte er maandag daarom voor om alle vluchtelingen in Duitsland nog eens na te lopen om te bekijken of er gevaar van ze uitgaat. 'We moeten weten wat voor mensen ons land binnenkomen', zei Rainer Wendt. Merkels zusterpartij CSU eiste hetzelfde.

Frauke Petry van anti-immigratiepartij AfD wilde maandag op Twitter weten wanneer 'de Bondsregering haar desastreuze vluchtelingenkoers beëindigt'. Zelfs Linke-partijvoorzitter Sahra Wagenknecht noemde Merkels 'wir schaffen das' lichtzinnig. Onder de hashtag MerkelSommer zetten veel Duitsers kritiek op Merkels beleid op het sociale medium.

'Te vroeg om te speculeren'
Op persconferenties probeerde de regering die kritiek maandag te pareren. De meeste daders van recente aanslagen in Europa waren geen vluchtelingen, zei minister De Maizière van binnenlandse zaken. "Kalmte is nu bijzonder nodig en belangrijk", maande hij. De bondskanselier zelf, die in haar vakantiehuis ten noorden van Berlijn verbleef, liet via haar woordvoerder weten dat het te vroeg is om te speculeren over de gevolgen van haar vluchtelingenbeleid.

Toch begrijpt de regering wel dat ze na de geweldsgolf iets van maatregelen moet presenteren. Daarom komt er meer politie op straat en bij openbare plekken als stations. Ook zal nog eens goed naar de asielprocedure worden gekeken. De dader van Ansbach zou eigenlijk naar Bulgarije worden uitgezet omdat hij daar een asielaanvraag had gedaan voor hij in Duitsland kwam. Wegens zijn labiele gesteldheid werd die uitzetting uitgesteld, totdat het proces twee weken geleden opnieuw in gang werd gezet.

Waarschijnlijk zal Merkel met meer moeten komen, ook om zusterpartij CSU tevreden te stellen. Voorzitter van die partij Horst Seehofer uit al lang kritiek op het vluchtelingenbeleid, nu is juist zijn kiesdistrict getroffen. Dinsdag komt zijn partij bijeen om te spreken over concrete maatregelen die de veiligheid in Beieren moeten verhogen.

Bondskanselier Angela Merkel vindt het te vroeg om te speculeren over de gevolgen van haar vluchtelingenbeleid. Beeld photo_news
Bondskanselier Angela Merkel vindt het te vroeg om te speculeren over de gevolgen van haar vluchtelingenbeleid.Beeld photo_news

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden