Duitsland heeft het helemaal gehad met motorclub Satudarah

Nederlandse leden van Satudarah bij het clubhuis van de motorclub in het Duitse Duisburg. Archieffoto. Beeld epa

Duitsland heeft met onmiddellijke ingang de van oorsprong Nederlandse motorclub Satudarah verboden. Om dat verbod kracht bij te zetten deden zo'n duizend politiemensen en speciale eenheden op 46 plaatsen in het land invallen in clubhuizen en woningen van leden. De politie heeft onder meer drugs, munitie, zwaarden en machetes in beslag genomen.

De meeste agenten werden ingezet in de steden Duisburg en Aken in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Ook in andere deelstaten zoals Baden-Württemberg, Beieren en Nedersaksen zijn agenten tegen de motorclub ingezet. Voor zover bekend zijn er geen arrestaties verricht.

Volgens de Duitse minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière werd de club aangestuurd vanuit Nederland, waar Satudarah werd opgericht. Het blad Der Spiegel meldde dat Nederlandse leden van Satudarah kalasjnikovs en machinepistolen aan de Duitse leden hebben geleverd.

Op deze foto van de politie in Essen is te zien wat er in beslag is genomen, onder meer zwaarden en machetes. Beeld epa

'Niet aanvaardbaar'
De Maizière noemt de motorclub een "gevaar voor de openbare veiligheid". De club zou actief zijn in de drugs- en wapenhandel en onder andere in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen hebben geprobeerd wapens te verkopen. "Dat was niet langer aanvaardbaar", aldus De Maizière.

Ralf Jäger, minister van binnenlandse zaken van Noord-Rijnland-Westfalen zei dat de leden van Satudarah het recht in eigen hand namen en minachting toonden voor de rechtsstaat. Hij liet weten dat de clubleden zelfs aanslagen met explosieven pleegden om de eigen machtspositie te verdedigen.

Satudarah MC Maluku is in 1990 opgericht in Moordrecht door negen voornamelijk Molukse vrienden. Satudarah, dat 'van hetzelfde bloed' betekent, is in de loop der jaren flink gegroeid en heeft naar eigen zeggen meer dan dertig Nederlandse afdelingen - de zogeheten chapters - en vestigingen in onder meer Duitsland, België, Spanje, Maleisië en Indonesië.

Minister van binnenlandse zaken in Duitsland, Thomas de Maizière. Beeld EPA

Zeven afdelingen
Al kort nadat Satudarah in Duitsland was neergestreken in Noord-Rijnland-Westfalen, ontstond zo veel onrust met andere motorclubs, dat de politie een onderzoek naar de club begon.

In Duitsland zouden er inmiddels zeven Satudarah-afdelingen zijn, onder meer in Duisburg, Krefeld, Aken, Gelsenkirchen en Stuttgart. In de afgelopen jaren waren er in Duisburg geregeld confrontaties tussen Satudarah en de rivaliserende motorclub Hells Angels.

In Nederland is de motorclub voorlopig niet verboden. Volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft Nederland een andere wetgeving en bindt het de strijd aan met dit soort clubs door middel van het strafrecht, vermogensontneming en bestuurlijke maatregelen.

Beeld AP
De clubhuizen van Satudarah zijn door de politie afgesloten en verzegeld, zoals hier in Duisburg. Beeld ap

Verbod in Nederland mislukt
In 2009 mislukte een poging van justitie om enkele afdelingen van de Hells Angels verboden te krijgen. De Hoge Raad bepaalde dat het Openbaar Ministerie (OM) te weinig bewijs had voor een verbod op de angels in Harlingen. Er kon niet hard worden gemaakt dat alle leden en dus de hele club crimineel was.

Sinds 2012 geldt er een zerotolerancebeleid. Individuele leden van clubs worden in de gaten gehouden en voor de rechter gebracht als zij crimineel gedrag vertonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden