Duitsland grote winnaar bij overleg bankenunie

De Spaanse minister van economische zaken Luis de Guindos in gesprek met Jeroen Dijsselbloem.Beeld reuters

Een grote stap voorwaarts, maar de details over de bankenunie moeten nog worden besproken. Met dat resultaat namen de 28 EU-ministers van financiën gisteravond afscheid van elkaar. Volgende week woensdag zien ze elkaar weer voor het definitieve compromis; eentje waar vooral Duitsland zich in zal kunnen vinden.

De afgelopen jaren stroomde er ruim 1615 miljard euro overheidsgeld naar zieke banken. Dat nooit meer, zeiden Europese bewindslieden en regeringsleiders. De bankenunie moet er voor zorgen dat niet langer de belastingbetaler, maar de banken zelf voor de verliezen opdraaien.

In de onderhandelingen over de voorwaarden voor de bankenunie, stond Duitsland bijna alleen tegenover de rest van de EU-landen. Toch heeft het akkoord zoals nu is geschetst sterke Duitse trekken.

De Duitsers wilden en kregen een grotere rol voor een raad van nationale toezichthouders ten koste van de Europese Commissie. De nationale banken zullen onder toezicht van een onafhankelijke voorzitter besluiten nemen over steun aan probleembanken. De rol van de Europese Commissie is gereduceerd tot het zetten van een handtekening. Dit plan kan nog een staartje krijgen. Het Europees parlement moet akkoord gaan met de voorwaarden voor de bankenunie, maar heeft moeite met een beperkte rol voor de Europese Commissie.

Belangrijk voor Duitsland was dat de regionale en lokale banken buiten het Europees toezicht bleven. Alleen de systeembanken komen onder Europees toezicht. Daarmee blijven meer dan 5500 banken onder nationaal toezicht staan. Critici vrezen dat hiermee de kiem is gezaaid voor een nieuwe financiële crisis. De Spaanse Cajas bijvoorbeeld, die een grote rol speelden in de Spaanse huizencrisis, vallen niet onder Europees toezicht.

Tot slot haalde Duitsland, met steun van Nederland, een snellere introductie van de bail-in regels binnen. Bij een bail-in draaien obligatie- en aandeelhouders en onbeschermde spaarders op voor de redding van een bank. Bij een bail-out is dat de overheid. De bail-in zou aaanvankelijk pas in 2018 ingaan, maaar is vervroegd naar 2016.

De veer die Duitsland moet laten, is de geleidelijke oprichting van een centrale stroppenpot. Over tien jaar moeten alle nationale fondsen zijn samengesmolten een gemeenschappelijk fonds van ongeveer 55 miljard euro. Tot die tijd vangen de nationale resolutiefondsen de klappen op van de eigen zieke banken.

De oprichting van een centraal Europees fonds stelt minister van financiën Jeroen Dijsselbloem voor een probleem. Onder aanvoering van coalitiepartner VVD sprak een meerderheid in de Tweede Kamer zich uit tegen een Europees fonds. Naast de VVD willen CDA, SP, PVV, 50Plus, ChristenUnie en SGP 'nationaal afgebakende fondsen' om te voorkomen dat Europese banken gered worden met Nederlands belastinggeld. Dijsselbloem heeft al laten weten die motie niet uit te kunnen voeren omdat geen centraal fonds eigenlijk neerkomt op geen bankenunie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden