Duitsland geeft Reformatiemunten uit

Portretten van Maarten Luther in een Duits museum. Beeld epa
Portretten van Maarten Luther in een Duits museum.Beeld epa

Duitsland slaat letterlijk munt uit het 500-jarig jubileum van de Reformatie. De regering laat volgend jaar twee speciale munten uitgeven ter ere van de historische kerkhervorming: een zilveren munt van 20 euro en een gouden munt van 100 euro.

De munt van 20 euro heeft als thema '500 jaar Reformatie' en is ontworpen door kunstenaar Patrick Niesel. De waardekant laat een adelaar zien, het opschrift 'Bundesrepublik Deutschland' en de twaalf Europese sterren. Op de rand staat 'Hier stehe ich, ich kann nicht anders', een zin die Luther in 1521 zou hebben uitgesproken voor de Rijksdag in Worms.

De munt van 100 euro is de veertiende uit een in 2003 begonnen serie van gouden 100 euromunten van Unesco-werelderfgoed in Duitsland. Deze munt, ontworpen door Bastian Prillwitz, heeft als thema de Luthergedenkplaatsen Eisleben en Wittenberg.

Volgend jaar, op 31 oktober 2017, is het vijfhonderd jaar geleden dat de augustijner monnik Maarten Luther in verzet kwam tegen de rooms-katholieke kerk. Die gebeurtenis wordt dan groots herdacht. Overal leggen bouwvakkers en restaurateurs de laatste hand aan de plaatsen waar de kerkhervormer een stap zette. Alles wordt in het werk gesteld om reizigers te verleiden tot een bezoek aan 'authentieke' plaatsen waar Luther leefde. Wie wil, kan inmiddels de hele biografie van Luther nareizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden