Weblog

Duitsland fier aan groene kop

Een zonneweide bij vliegveld Finowfurt in de Duitse deelstaat Brandenburg. Beeld epa
Een zonneweide bij vliegveld Finowfurt in de Duitse deelstaat Brandenburg.Beeld epa

Duitsland produceert al genoeg groene stroom om op een zonnige en winderige zondag bijna de hele nationale stroombehoefte te dekken.

Vincent Dekker

Dat melden de collega's van Duurzaam & natuur vandaag. Op anderhalve pagina leggen zij uit hoe het in Duitsland verder gaat nu de regering heeft besloten te stoppen met kernenergie. Alle rampvoorspellingen van de grijze- en zwarte-energielobby ten spijt, lijkt het land wel degelijk verder te kunnen zonder het splijten van atomen.
De cijfers over het eerste halfjaar van 2011 zijn ook iets waar Nederland het schaamrood van op de kaken mag krijgen. Terwijl duurzame energie bij ons welgeteld 4 procent van de energiebehoefte dekt, is dat bij onze oosterburen al 20,8 procent. Da's dus al meer dan de doelstelling van 20 procent die Nederland voor 2020 heeft en niet gaat halen.
De groene stroom komt vooral van windmolens (7,5 procent), biogas (5,6), zon (3,5) en waterkracht (3,3). De Duitsers halen dus al bijna hetzelfde percentage energie uit zonnepanelen als Nederland in totaal aan groene energie gebruikt.
Helemaal het goede voorbeeld geeft de deelstaat Brandenburg. Die produceert al zoveel groene stroom dat de helft ervan moet worden 'geëxporteerd' naar andere deelstaten.

Uit waterkracht haalt Duitsland ook al ruim 3 procent van zijn energiebehoefte. Daar zal Nederland natuurlijk helemaal nooit aan kunnen tippen. Zeker niet nu de bouw van een van de grootste waterkrachtcentrales in Nederland, in de Maas bij Borgharen, door de rechter is verboden op verzoek van de vereniging Visstandverbetering Maas. Voor de goede orde: dat is een vereniging van sportvissers.

Reactie op reacties tot en met 30-09-11:
Excuses, ik haal inderdaad iets te makkelijk 'energie in het algemeen' en stroom door elkaar. Duitsland dekt 20,8 procent van zijn stroombehoefte met groene stroom.
En Nederland heeft voor 2020 niet 20 procent groen als streven (dat was ooit wel het geval) maar houdt het nu op 14 procent.

De 20,8 procent groene stroom in Duitsland komt van zon én wind, naast nog een paar zaken. Een zonnig eerste halfjaar betekent waarschijnlijk ook een minder winderig eerste halfjaar. Het aandeel groen in de totale stroomvoorziening van Duitsand is in een jaar gegroeid van 18,3 naar 20,8 procent. Die groei haal je niet uit de 'mazzel' van een paar dagen extra zon.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden