Duitsland erkent baby desnoods ook zonder sekse

null Beeld epa
Beeld epa

In Duitsland mogen baby's worden geregistreerd zonder dat hun geslacht daarbij geregistreerd is. Ouders van baby's van wie bij de geboorte onduidelijk is of het een meisje of een jongen is, hoeven hierdoor sinds gisteren geen overhaaste beslissingen te nemen over het geslacht van een kind dat hier zelf nog niets over kan zeggen. Nergens anders in Europa is dit mogelijk - wel in Australië en Nieuw-Zeeland.

Lisette van de Burgwal

Een op de tweeduizend baby's wordt geboren met een geslachtsorgaan dat niet vrouwelijk of mannelijk is. Interseksualiteit, zoals dit genoemd wordt, is niet hetzelfde als genderdysforie of transseksualiteit, waarbij iemand in een vrouwen- of mannenlichaam geboren is, maar zich hier niet in thuis voelt.

Vroeger kwam het vaak voor dat interseksuele baby's werden geopereerd om voorgoed als vrouw of man door het leven te gaan. Een Duitse vrouw die in de jaren zeventig als baby van interseksueel tot meisje werd geopereerd, zegt hierover tegen Duitse media: "Ik ben geen man of vrouw. Ik blijf de lappendeken die dokters van me hebben gemaakt, vol littekens."

Wetenschapsjournalist Asha ten Broeke noemt de regeling in Duitsland goed nieuws. "Bij deze aandoening kun je van tevoren vaak niet zien of het kind later een meisje of een jongen wil zijn. Als een interseksueel kind zonder geslacht geregistreerd kan worden, geeft dit het signaal dat het normaal is. Zo hebben de ouders en het kind de tijd om rustig uit te zoeken welk geslacht bij het kind past."

Wat Ten Broeke betreft, mag het geslacht helemaal van het paspoort worden gehaald. "Nu ook het homohuwelijk is toegestaan, doet het er niet meer toe of er in je paspoort staat of je vrouw of man bent."

Een homohuwelijk is in Duitsland niet wettelijk toegestaan. Wel kunnen homoseksuelen voor geregistreerd partnerschap kiezen. Wat dit voor mensen die zonder geslacht geregistreerd staan betekent, is nog niet bekend.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden