Duitsland en VS ruziën verder over defensie-uitgaven

De ruzie tussen Duitsland en de Verenigde Staten over lastenverdeling binnen de Navo is gisteren verder op scherp gezet. De Duitse minister van buitenlandse zaken Sigmar Gabriel noemde het 'onhaalbaar en onwenselijk' dat zijn land gaat voldoen aan de bondgenootschappelijke richtlijn om 2 procent van de economie aan defensie te besteden. Dat is volgens hem ook geen redelijke eis, want Duitsland geeft relatief veel geld uit aan ontwikkelingssamenwerking.


De Verenigde Staten vinden al langer dat de Europeanen te weinig aan hun strijdkrachten uitgeven. In 2014 beloofden Europese landen president Barack Obama hun best te doen om de richtlijn van 2 procent te halen. President Donald Trump drijft de zaak op de spits.


Zijn minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson eiste gisteren bij de Navo-vergadering in Brussel dat andere landen in mei plannen presenteren over hoe ze de 2 procent denken te halen. Die maand komt Trump naar het Navo-hoofdkwartier voor een topontmoeting van regeringsleiders. In februari zei defensieminister James Mattis al dat Washington 'zijn betrokkenheid matigt' als de rest van het bondgenootschap niet méér doet.


Een bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan Washington verliep enkele weken geleden ook moeizaam. Trump liet na afloop via Twitter weten dat Duitsland 'grote bedragen' verschuldigd is.


Volgens cijfers van de Navo haalden vorig jaar vier Europese bondgenoten - Estland, Griekenland, Polen en het Verenigd Koninkrijk - de norm van 2 procent. Letland, Litouwen en Roemenië hebben concrete plannen om hun uitgaven binnen twee jaar tot dit niveau te verhogen. Ter vergelijking, de Verenigde Staten gaven vorig jaar 3,6 procent uit, Nederland 1,16 en het gemiddelde van Europese Navo-landen ligt op ongeveer 1,45 procent.


De Duitse defensie-uitgaven zijn dit jaar ligt gestegen naar 37 miljard euro, ofwel 1,2 procent van de economie. Voor de norm van 2 procent zou Duitsland het komende decennium tientallen miljarden extra moeten uitgeven. In Nederland zal een nieuw kabinet ook moeten besluiten of het richting de Navo-norm wil bewegen. Een tussenstap naar het Europese gemiddelde binnen één kabinetsperiode zou een structurele verhoging van het defensiebudget met ruim 2 miljard euro vereisen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden