Duitsland en Frankrijk 'willen grenscontroles herinvoeren'

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich. Beeld EPA
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich.Beeld EPA

Frankrijk en Duitsland hebben bij monde van hun ministers van Binnenlandse Zaken opgeroepen tot periodieke herinvoering van grenscontroles. Dat meldde de Duitse krant Süddeutsche Zeitung vandaag.

De ministers Hans-Peter Friedrich en Claude Guéant schrijven in hun brief aan hun EU-collega's dat grenscontroles als laatste redmiddel en voor bepaalde tijd mogelijk moeten zijn, indien landen aan de buitengrens van Europa hun grenzen niet strenger beveiligen. Het voorstel wordt mogelijk komende donderdag op een bijeenkomst van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken besproken.

Sinds de oprichting van de zogenoemde Schengenruimte in 1985 zijn de grenzen tussen deelnemende staten vrij van controles. Tot op heden zijn dat 26 Europese landen, waaronder Nederland. Het gaat om 22 lidstaten van de Europese Unie en vier landen die geen lid daarvan zijn.

Premier Mark Rutte sprak in een reactie van een 'interessant voorstel' en zegt dat het kabinet het goed zal bestuderen. Er is volgens hem een klassiek spanningsveld tussen het vrij verkeer dat leidt tot grotere welvaart in Europa en het gerechtvaardigde verlangen van landen dat landen aan de buitengrenzen van Europa de grenscontroles goed op orde hebben.

Betogers
Spanje gaat opnieuw grenscontroles uitvoeren en het Schengen-verdrag tijdelijk opschorten. De maatregel is ingesteld wegens een bespreking van de Europese Centrale Bank volgende maand in Barcelona. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken vandaag gezegd.

Spanje heeft besloten het Schengen-verdrag tijdelijk op te schorten omdat het vreest dat er grote aantallen betogers naar Spanje komen, in het bijzonder uit Griekenland en Italië die zwaar getroffen zijn door bezuinigingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden