Duitsland: drie miljard voor baan langdurig werklozen

BONN (DPA, AFP, Reuter) - De Duitse regering wil de komende vier jaar drie miljard mark (ruim 3,3 miljard gulden) uittrekken om langdurig werklozen aan een baan te helpen. Voorzitter Dieter Schulte van de overkoepelende vakcentrale DGB hoopt dat met het plan, dat voorziet in loonsubsidies, 180 000 werklozen aan de slag kunnen.

De voorgenomen miljardeninjectie is het belangrijkste resultaat van het ronde-tafelgesprek dat bondskanselier Helmut Kohl woensdag had met werkgevers- en werknemersleiders. Het banenplan is een voortzetting van een soortgelijk initiatief uit 1989. Daardoor konden de afgelopen vijf jaar 110 000 Duitsers weer aan de slag die meer dan een jaar bij de arbeidsbureaus stonden ingeschreven.

In Nederland trekt de overheid de komende jaren 1,6 miljard gulden uit om 40 000 zogenaamde additionele banen te scheppen in de publieke sector.

Volgens Kohls woordvoer Bohl worden de gesprekken de komende maanden voortgezet. Kohl kondigde na de parlementsverkiezingen in oktober aan dat hij de structurele werkloosheid wil aanpakken om de internationale concurrentiepositie van zijn land te verbeteren. Ondanks het aantrekken van de economie telt Duitsland zo'n 3,5 miljoen werklozen.

Dit weekeinde liet Schulte al weten dat de vakbonden bereid zijn te praten over werktijdverkorting tegen inlevering van loon. Kohl reageerde verheugd op deze verrassende stap, waarop de werkgevers al langer aandringen. Hij heeft volgens deelnemers aan het ronde-tafelgesprek nog meer concrete maatregelen in petto.

Volgens Schulte moet het verdere overleg gaan over scholing van personeel, wat volgens hem vooral een zaak is van de grote concerns. Opmerkelijk was wel dat de DGB-leider lijkt terug te krabbelen met zijn loonconcessie in ruil voor werk. IG Metall, de grootste vakbond van de DGB, is niet tot zo'n ruil bereid.

Schulte zei gisteren dat de DGB vasthoudt aan het principe van volledige doorbetaling van loon. Vooral de laagste inkomens kunnen niet zwaarder worden belast. Schulte zei dat wel moet worden overwogen of een gedifferentieerde regeling voor hogere inkomens mogelijk is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden