Duitsland blijft Algerijnen terugsturen

BONN (Reuters, AP) - Duitsland blijft Algerijnen die geen asiel krijgen terugsturen naar hun land, omdat anders, zo vreest met name de deelstaat Beieren, de hele stroom van deze vluchtelingen in Europa naar Duitsland komt. Per geval zal wel zorgvuldig bekeken worden of de mensen niet terug moeten naar gebieden waar zij gevaar lopen.

Dit besluit is gisteren genomen door leiders van de zestien Duitse deelstaten op een conferentie in Bonn. Zij gaven daarmee gehoor aan een oproep van de regering in Bonn, doch niet aan die van de VN-Vluchtelingencommissie UNHCR en mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International en Pro-Asyl.

Vorige maand had een aantal deelstaten een tijdelijke uitwijzingsstop ingesteld. In totaal wachten op dit moment in Duitsland nog 7000 Algerijnen wie asiel is geweigerd, op uitzetting. Van de totaal 25 000 die sinds 1992 asiel vroegen zijn er sinds 1994 ruim 3500 teruggestuurd.

Algerijnse kranten meldden gisteren dat het leger bij Algiers zestig extremisten heeft gedood, nadat deze zeventien burgers hadden vermoord. Het zou gaan om leden van de Gewapende Islamitische Groepen (GIA).

Het Algerijnse parlement heeft gisteren voor een debat over de veiligheidssituatie in het land gestemd. Het parlement had eerder zijn twijfels uitgesproken over de verklaring van de regering dat zij de overhand had in de strijd tegen het geweld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden