Duitsland beschermt zijn burgers wél tegen Facebook

Beeld AFP

Vanaf 1 januari moet iedere Facebookgebruiker zich neerleggen bij alle nieuwe privacyregels van de site of hij kan vertrekken. Maar Duitse gebruikers hebben een betere rechtspositie dan andere gebruikers. Waarom zij wel en wij niet?

Ben je op zoek naar een mooie trouwring, shop je online of beland je 'per ongeluk' op een pornosite: Facebook volgt je vanaf 1 januari overal, ook op andere websites. Ook heeft Facebook toegang tot de contacten uit je adresboek en de data die je via Whatsapp en Instagram verstuurt. Maar er is een groep gebruikers die de dans deels ontspringt: de Duitse Facebook-gebruikers. Zij krijgen in de nieuwe gebruikersvoorwaarden de mogelijkheid om een deel van hun gegevens voor zichzelf te houden.

Hoe hebben de Duitsers dat geregeld?
Het Europese hoofdkantoor van Facebook zetelt in EU-lidstaat Ierland, waardoor de lokale privacywetgeving van toepassing zou zijn op de activiteiten van Facebook in alle andere EU-landen. Ware het niet, dat de hoogste Duitse rechter eerder dit jaar oordeelde dat de data van Facebook onder verantwoordelijkheid vallen van het Amerikaanse hoofdkantoor. Omdat dat buiten de EU ligt, behoudt Duitsland zich het recht voor om Facebook te onderwerpen aan zijn eigen, veel strengere, privacywetgeving.

Kon Nederland niet hetzelfde regelen?
Ook in Nederland maken mensen zich al jaren zorgen over Facebooks greep op hun privégegevens. In 2011 drong een Kamermeerderheid al aan op een onderzoek naar eventuele privacyschendingen van Facebook. Vorige week werd een wetsvoorstel dat het College Bescherming Persoonsgegegevens een boetebevoegdheid moet geven naar de Tweede Kamer gestuurd.

En met die boetebevoegdheid kunnen we Facebook echt aanpakken? "Dat was de hoop," stelde Jacob Kohnstamm, de directeur van het college, vorige week in Trouw. "Maar het voorstel van het kabinet gaat niet leiden tot een betere naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens. We krijgen nog steeds niet de mogelijkheid om direct boetes op te leggen. We moeten nog steeds eerst waarschuwen. Bedrijven en organisaties zullen niet de druk voelen."

Doet Europa dan niets?
De Europese Commissie werkt al sinds 2010 aan hervormingen van de privacywetgeving. In maart 2014 stemde het Europees Parlement met een voorstel van de commissie. Nu moet de Europese Raad van Ministers nog akkoord gaan en als dat zover is, wordt er verder onderhandeld met het parlement. Het kan nog wel even duren voordat de wet klaar is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden