Duitsland: België moet kerncentrales sluiten

Koeltorens van de kerncentrale in Doel.Beeld afp

Na een reeks incidenten en technische problemen heeft Duitsland er genoeg van: de omstreden kerncentrales in België moeten dicht. Barbara Hendricks, de Duitse minister van milieu, vraagt het land om de reactoren Tihange 2 en Doel 3 uit te schakelen 'totdat vragen over de veiligheid zijn opgehelderd'.

Duitsland maakt zich zorgen over de vervallen staat van de centrales. In een verklaring stelt minister Hendricks dat het uitschakelen 'een sterke voorzorgsmaatregel van België zou zijn', die laat zien dat het land 'de zorgen van zijn Duitse buren serieus neemt'.

Berlijn heeft een groep experts gevraagd om de veiligheid van de twee reactoren te onderzoeken, omdat ze de afgelopen jaren om de haverklap zijn stilgelegd wegens allerlei mankementen. Dat gebeurde voor het eerst in de zomer van 2012, toen er scheurtjes in reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2 bleken te zitten. Een jaar later werden de reactoren weer opgestart, maar in maart 2014 bleek dat de reactoren veel meer scheurtjes hadden dan eerder werd aangenomen.

Oplapwerk
Eind vorig jaar gaf het Federaal Agentschap Nucleaire Controle opnieuw toestemming voor een herstart. Kort daarna ging het wéér mis: Doel 3 werd in december stilgelegd vanwege een lek aan een lasnaad. Dat werd hersteld en in januari werd de reactor alsnog volledig herstart, tot ongenoegen van minister Hendricks. Zij waarschuwde in december dat de centrales beter buiten werking kunnen worden gesteld. De laatste reparaties zijn volgens haar niet meer dan 'Flickschusterei', ofwel 'oplapwerk'.

Volgens de Duitse Commissie voor Nucleaire Veiligheid (Reaktorsicherheidskommission, kortweg RSK) zijn er 'geen concrete aanwijzingen' dat de scheurtjes een gevaar vormen, maar het RSK kan niet bevestigen dat de reactoren over voldoende veiligheidsreserves beschikken als er nieuwe defecten zouden opduiken. "Daarom denk ik dat het goed is om de reactoren uit voorzorg uit te schakelen, tot verdere onderzoeken zijn afgerond", aldus Hendricks.

Begin februari spraken België, Duitsland en Nederland af om inspecties uit te voeren van elkaars kerncentrales. Volgens Hendricks werden Doel 3 en Tihange 2 eerder deze maand besproken en waren zowel België als Duitsland voorstander van een verdere veiligheidsanalyse.

Beeld epa

'Rare manoeuvre'
Het Federaal Agentschap Nucleaire Controle (FANC) is echter niet van plan om gehoor te geven aan Duitsland. Sterker nog: de toezichthouder noemt de oproep een 'rare manoeuvre'. "Waarom opeens nu?" vraagt woordvoerder Nele Scheerlinck zich af. "De beslissing om te herstarten is al in november genomen. Sindsdien hebben we uitgebreid met Duitsland over de kwestie gesproken. Maar nu krijgen we plots een persbericht vanuit China, waar de minister zich bevindt."

De Duitse onderzoekers willen volgens Scheerlinck allerlei dingen weten die 'nice to know' zijn, maar niet cruciaal. "Het is een nogal technisch verhaal. Duitsland heeft vragen over bepaalde aannames over de basistoestand in de centrales. Maar die zijn eigenlijk van toepassing op alle kerncentrales in de wereld. Het is bijna een filosofische discussie. Aan kernenergie zijn altijd risico's verbonden. Het is de vraag of je die wilt aanvaarden."

Dat Duitsland dat niet langer wil - het land heeft aangekondigd alle kerncentrales in eigen land in 2022 te zullen sluiten - is een politieke keuze, zegt Scheerlinck. "Duitsland misbruikt deze kwestie om het maatschappelijke debat te voeren. Op het technische vlak voelen wij ons dus niet aangesproken."

Het FANC begrijpt wel dat het voor de bevolking 'heel beangstigend' kan klinken, zegt Scheerlinck. "Maar naar dit dossier is ongezien veel onderzoek gedaan. Wij baseren onze argumenten op uitgebreide, internationale wetenschappelijke studies. De minister baseert zich op een kort en voorlopig advies."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden