Duitsland, België en Italië komen met nieuwe noodmaatregelen

Duitsland trekt miljarden uit om de economie te ondersteunen. Ook België en Italië kondigen extra maatregelen voor de financiële sector aan.

De Duitse regering heeft gisteren overeenstemming bereikt over een stimuleringspakket om de verzwakte economie een steuntje in de rug te geven. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de komende jaren voor ongeveer 50 miljard euro aan extra investeringen plaatsvinden.

Bondskanselier Angela Merkel omschreef het pakket als ’stevig en doelgericht’. „We gaan moeilijkheden ondervinden in 2009 en daar willen we met deze investeringsprikkels iets aan doen”, aldus Merkel. De maatregelen omvatten belastingverlaging voor kopers van nieuwe auto’s, investeringen in het duurzamer maken van gebouwen en leningen aan kleine bedrijven.

Het pakket zal er waarschijnlijk toe leiden dat het doel van de regering om de begroting in 2011 in evenwicht te krijgen, niet wordt gehaald. Minister Peer Steinbrück (financiën) verwacht dat die doelstelling nu pas weer in 2013 in beeld komt. Een lichtpuntje voor de regering is de bekendmaking gisteren dat de belastinginkomsten volgend jaar waarschijnlijk gelijk zullen blijven, ondanks de neerwaartse aanpassing van de economische groei.

België kondigde gisteren aan voor 240 miljard euro aan garanties te zullen geven voor leningen van Fortis en Dexia. Eerder moest de Belgische regering bij beide concerns interveniëren om te voorkomen dat zij failliet zouden gaan. Van de 240 miljard is 150 miljard bestemd voor Fortis en 90 miljard voor Dexia. De maatregelen volgen soortgelijke acties in andere Europese landen, zoals de garantiestelling van minister Bos die voor 200 miljard Nederlandse bankleningen garandeert.

De Italiaanse premier Berlusconi liet gisteren weten dat hij werkt aan een plan om Italiaanse banken te ondersteunen. Zakenkrant Financial Times berichtte gisteren dat het zou gaan om 30 miljard euro, bedoeld om de buffers van banken te verhogen, in ruil voor aandelen in de bank. Na de ingrepen in andere Europese landen hebben Italiaanse banken vrijwel de laagste buffers in de eurozone. Berlusconi hield tot nog toe vol dat Italië niet zou hoeven inspringen omdat het bankwezen minder risico’s kent dan elders , omdat deze minder in het buitenland opereert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden