Duitsland: Behoud Huis Doorn, graf van onze laatste keizer

Grafmonument Keizer Wilhelm II bij Huis Doorn Beeld ANP
Grafmonument Keizer Wilhelm II bij Huis DoornBeeld ANP

Huis Doorn, door de cultuurbezuinigingen met sluiting bedreigd, trekt de aandacht in Duitsland. Sluiting van het voormalige noodpaleis van de Duitse keizer Wilhelm II op de Utrechtse Heuvelrug moet volgens de Duitse minister van cultuur Bernd Neumann 'absoluut vermeden worden'. Neumann verzoekt zijn Nederlandse collega Halbe Zijlstra (VVD, Cultuur) om de bezuinigingen op Huis Doorn niet door te voeren.

Marc van Dijk

Dit blijkt uit een vorige maand verstuurde brief waarover Trouw beschikt. Als Zijlstra vandaag de voorstellen van de Raad voor Cultuur overneemt, wordt de subsidie gehalveerd; van 441.000 naar 211.000 euro per jaar. Dit betekent waarschijnlijk dat het museum in 2013 dicht moet.

De verzameling bestaat uit de meubels, serviezen, kroonluchters en kunstwerken die Wilhelm II meenam toen hij na de Eerste Wereldoorlog zijn land ontvluchtte en hier asiel aanvroeg. De collectie is Nederlands eigendom, maar volgens Neumann 'voor onze beide landen van eminent historisch belang'. In een mausoleum op het Doornse landgoed ligt ook het lichaam van de laatste Duitse keizer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden