Duitsers zullen gekaapte toestellen neerhalen

BERLIJN - Vliegtuigen die worden gekaapt, moeten desnoods door de luchtmacht worden neergehaald, vindt de Duitse regering. De minister van defensie dient de bevoegdheid te krijgen zo'n bevel te geven. Een wetsvoorstel daartoe is gisteren door de regering-Schröder goedgekeurd.

Het inzetten van de luchtmacht om gekaapte vliegtuigen desnoods met geweld tegen te houden, zal worden gecoördineerd vanuit een crisiscentrum in Kalkar. ,,Via dit centrum moeten we snel kunnen handelen als een vliegtuig ontvoerd wordt met als doel een kerncentrale of een stad'', zei de minister van defensie Struck (SPD) gisteren in Berlijn.

Volgens Struck heeft de Navo ook afspraken met de buurlanden gemaakt. ,,Als een gekaapt vliegtuig bijvoorbeeld richting Amsterdam vliegt, hebben we goede afstemming met de Hollanders.''

De minister van defensie, of als die niet bereikbaar is zijn collega van buitenlandse zaken, zal alleen in uiterste noodzaak het bevel geven een vliegtuig neer te halen.

Er zal dan sprake moeten zijn van het gebruik van het gekaapte toestel als wapen, waarmee niet alleen de levens van de gekaapte pasagiers aan bood, maar ook die van mensen op de grond worden bedreigd. In eerste instantie zal de luchtmacht pogen om een gekaapt toestel van koers te doen veranderen en te dwingen te landen. Hiertoe zijn vijf uitwijkluchthavens aangewezen, waar men is voorbereid op het ontvangen van kapers.

Uiteraard zijn de aanslagen van 11 september 2001 de aanleiding voor het Duitse wetsvoorstel. Maar ook de gestoorde man die op 5 januari met een gemotoriseerd zweefvliegtuigje dreigde Frankfurter wolkenkrabbers binnen te vliegen, heeft de noodzaak van een wetswijziging volgens de Duitse regering aangetoond. Totnogtoe zou in zo'n geval een bevel zo'n vliegtuig neer te halen in Duitsland geen duidelijke rechtsgrondslag hebben. Struck: ,,Een militair moet volgens de wet een illegaal bevel weigeren uit te voeren. Dit wetsvoorstel schept helderheid voor de piloten.''

De beperkte tijd maakt het inzetten van de luchtmacht tegen ontvoerde vliegtuigen lastig. Kort na 11 september nog zei het Duitse ministerie van milieu, dat ook over de veiligheid van atoomreactoren gaat, dat het geen zin heeft luchtafweerraketten rond kerncentrales te plaatsen, omdat deze in het dichtbevolkte Duitsland alle op slechts twee tot vijf minuten vliegen van een luchthaven liggen. ,,En hoe wilt u binnen twee à vijf minuten beslissen of een vliegtuig met 200 passagiers op weg naar Mallorca verkeerd gevlogen is of een aanval in de zin heeft?'', vroeg de woordvoerder van minister van milieu Trittin destijds.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden