Duitsers kunnen kiezen voor anti-europartij

Partijvoorzitter van de AfD, Bernd Lucke Beeld afp
Partijvoorzitter van de AfD, Bernd LuckeBeeld afp

Ook Duitsland heeft nu een partij die uit de euro wil stappen. Tijdens haar eerste congres heeft de nieuwe partij Alternatief voor Duitsland (AfD) besloten om deel te nemen aan de verkiezingen voor de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer. Ongeveer 1500 aanhangers stemden onder luid applaus in met dit besluit.

Voorafgaand aan de bijeenkomst had partijvoorzitter Bernd Lucke verklaard dat de invoering van de euro 'een historische blunder' is geweest die zo snel mogelijk moet worden gecorrigeerd. Ook moet de herinvoering van de Duitse mark 'geen taboe' zijn. Verder houdt de partij rekening met een uiteenvallen van de eurozone in een rijk Noord-Europees en een armer Zuid-Europees deel.

Om de immigratie te beperken, zou volgens de AfD het puntensysteem moeten worden ingevoerd dat Canada hanteert. Dat systeem bevoordeelt immigranten met een opleiding.

Lucke, hoogleraar economie in Hamburg en ex-lid van de christendemocratische CDU, is optimistisch over de kansen van zijn partij tijdens de komende verkiezingen in september. 'Een resultaat van twee cijfers is mogelijk', zei hij. Experts achten de kans echter klein dat de nieuwe partij genoeg zetels zal halen om tot de Bondsdag toe te treden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden