Waarschuwings-app

Duitsers hebben hun twijfels over de corona-app, die herinnert ze aan DDR-praktijken

Duitse militairen testen op een kazerne in Berlijn een app die moet helpen om verspreiding van het coronavirus te traceren. Beeld AFP
Duitse militairen testen op een kazerne in Berlijn een app die moet helpen om verspreiding van het coronavirus te traceren.Beeld AFP

Hoewel bondskanselier Angela Merkel nog niet wil praten over het loslaten van de sociale beperkingen, denkt ook Duitsland voorzichtig na over de tijd na de thuisisolatie. Zo komt er een app, die waarschuwt voor geïnfecteerden.

Om na 19 april in fases terug te kunnen keren naar de normale gang van zaken, zouden Duitsers buiten de deur mondkapjes moeten dragen en zouden grotere bijeenkomsten verboden moeten blijven.

Daarnaast wil de overheid met behulp van technologie meer grip krijgen op besmettingen. Vanaf volgende week kunnen Duitsers een app op hun telefoon installeren, die een gebruiker waarschuwt als hij of zij in de buurt van een geïnfecteerd persoon is geweest. In de metro, de supermarkt of op straat, slaat de app de geanonimiseerde gegevens op van gebruikers die dichtbij staan.

Als een gebruiker positief getest wordt, geeft de dokter de patiënt een tan-code, die ingevuld moet worden in de app. Vervolgens waarschuwt de app alle opgeslagen gebruikers, die dan ook een test moeten doen en in quarantaine gaan. Het plan werkt dan ook alleen als op grote schaal getest wordt, en het land is daarom bezig zijn testcapaciteit uit te breiden.

Dit is controversieel voor veel Duitsers die de grootschalige overheidsspionage in de DDR nog vers in het geheugen hebben. Op een eerder voorstel van gezondheidsminister Jens Spahn om via telefoondata mogelijk geïnfecteerde personen op te sporen, kwam veel kritiek.

De app krijgt vooralsnog wel voldoende steun in de Duitse politiek, omdat de regering belooft dat de gegevens goed afgeschermd worden. De app zou de privacy van gebruikers beter garanderen dan in landen als Zuid-Korea, waar de overheid via de gps van zo’n app controleert of patiënten zich aan hun thuisisolatie houden.

Maar het zal voor de Duitse regering een opgave worden om genoeg Duitsers voor de app te winnen. Volgens een onderzoek van Oxford University wordt de app pas een succes als 60 procent van de bevolking hem buiten de deur gebruikt – terwijl 45 procent van de Duitsers zegt de app niet te willen installeren.

Lees ook:

Opeens loopt de Duitse bureaucratie als een zonnetje, al blijft Berlijn ‘arm aber sexy’

In Berlijn kunnen freelancers en kleine bedrijfjes online noodhulp aanvragen. En dat blijkt verrassend goed te werken, merkt correspondente Kim Deen. Nog nooit was de Duitse bureaucratie zo gebruiksvriendelijk.

Hoeveel privacy mag de bestrijding van de coronacrisis ons kosten?

Hoeveel privacy mag de bestrijding van het coronavirus ons kosten, vraagt het filosofisch elftal zich af. ‘Door de retoriek van het vraagstuk – privacy of gezondheid? – trekt privacy altijd aan het kortste eind.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden