Duitser Yücel mag Turkse cel uit, zes Turkse journalisten gaan er levenslang in

null Beeld AP
Beeld AP

Deniz Yücel kon gisteren de gevangenis in Istanbul verlaten. De Duits-Turkse journalist kreeg van de rechter te horen dat hij zijn proces in vrijheid mag afwachten.

Redactie

Daarmee was het goede nieuws wel op; vijf andere Duitse staatsburgers blijven vastzitten in Turkije. En gisteren werden zes Turkse journalisten veroordeeld tot levenslang.

Al die rechtszaken houden nog steeds verband met de vermeende coup van twee jaar geleden, die in gang zou zijn gezet door Fethullah Gulen, tegenstrever in ballingschap van de Turkse president Erdogan. Erdogans reactie op die coup heeft al meer dan 50.000 mensen achter de tralies gebracht.

Deniz Yücel werkte in Istanbul voor het Duitse dagblad Die Welt toen hij in februari vorig jaar werd gearresteerd op verdenking van terroristische propaganda, een begrip dat in Turkije zo breed als de overheid het hebben wil. De openbaar aanklager eiste gisteren een celstraf van vier tot achttien jaar voor deze vergrijpen.

Gaan en staan waar hij wil

In afwachting van een rechterlijk oordeel over die eis, kan Yücel gaan en staan waar hij wil. Volgens zijn advocaat zou de 44-jarige journalist, die een Duits en een Turks paspoort heeft, ook het land mogen verlaten. Diezelfde vrijheid kreeg in oktober de Duitse activist Peter Steudner, die in juli vorig jaar werd opgepakt tijdens een bijeenkomst over mensenrechten in Turkije. Ook Steudner wacht nog een proces.

De voorlopige vrijlating van Yücel komt een dag na het bezoek van de Turkse premier Yildirim aan Berlijn. Zijn zaak is aan de orde gekomen in het gesprek dat Yildirim had met bondskanselier Merkel. Berichten dat zijn vrijlating is bespoedigd door een akkoord over wapenleveranties aan Turkije, worden door Duitse regeringswoordvoerders echter ontkend. Volgens Duitse media is er over de vrijlating van Yücel lang onderhandeld tussen Berlijn en Istanbul.

Levenslang voor zes collega's

Zes Turkse collega’s van Yücel werden gisteren veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf omdat ze deel zouden hebben genomen aan de coup. Onder de zes zijn de broers Mehmet en Ahmet Altan die waren gearresteerd vanwege zogenaamd gecodeerde uitlatingen tijdens televisieinterviews, de dag voor de coup. Het Turkse constitutionele hof had eerder de vrijlating gelast van Mehmet Altan, omdat zijn detentie onrechtmatig zou zijn. De strafrechter veegde dat oordeel van het hof gisteren van tafel.

Lees ook:
Duitsland werkt aan betere betrekkingen met Turkije, die mede vanwege de arrestatie van Yücel in diepe crisis verkeren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden