Duitse wetenschapper: Carrell vernieuwend

BERLIJN (ANP) - De gezaghebbende Duitse theater-, film- en tv-wetenschapper Jürgen Trimborn prijst Rudi Carrell als een vernieuwend en professioneel artiest èn als een toegankelijk mens zonder sterallures.

Maar hij denkt ook dat de Nederlander de Duitsers voor zich heeft gewonnen door ze 'ondanks de Tweede Wereldoorlog open, hartelijk en onbekommerd tegemoet te treden'. Trimborn legt de laatste hand aan een biografie over Carrell, waarover hij persoonlijk nog diverse malen met hem heeft gesproken.

,,Toen Rudi Carrell in de jaren zestig naar Duitsland kwam, was hij in zijn vaderland al een ster. En met zijn Zilveren Roos van Montreux was hem ook al internationale erkenning te beurt gevallen. In de volgende decennia liet hij de Duitsers met uitzendingen als de Rudi Carrell Show en de legendarische zaterdagavond-klassieker Am laufenden Band zien hoe ontspannen, brutaal, zorgeloos en hartelijk televisie óók gemaakt kan worden. Carrell voerde Amerikaanse maatstaven in voor de Europese televisie. Wat hij maakte was van internationaal niveau, aldus Trimborn.

Revolutie

Maar zijn professionaliteit en de vernieuwingen waarmee hij een revolutie teweeg bracht in het Duitse tv-amusement, verklaren nog niet waarom de Duitsers Rudi Carrell zo snel en zo diep in het hart sloten, zegt Trimborn. ,,Eén reden daarvoor is dat Carrell nooit, ook niet op het hoogtepunt van zijn populariteit, een afstandelijke, onbereikbare ster was, maar zelfs als hij door een mensenmeute in een voetgangersgebied omgeven werd, nog vriendelijk bleef. Nooit vergat hij dat hij zonder zijn publiek en fans niets was.

Carrell bleef toegangkelijk, een mens zonder sterallures. Daarbij komt het feit dat hij als Nederlander, ondanks alles wat de Duitsers de Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog hebben aangedaan, de Oosterburen zo open, hartelijk en onbekommerd tegemoet trad, aldus de auteur van belangrijke boeken over Leni Riefenstahl en Johannes Heesters. ,,Ja, men kan zeggen dat Carrells loopbaan een belangrijke markering in de Duits-Nederlandse verzoening is.

Alom tegenwoordig

Carrell was al snel alom tegenwoordig, herinnert zich Trimborn: ,,Op televisie, op het filmdoek, als schlagerzanger en als reclame-ikoon. En hij werd wegbereider voor een hele slagorde van Nederlandse entertainers die in Duitsland carrière maakten. Sinds Rudi Carrell is het Hollandse accent niet meer uit het Duitse tv-amusement weg te denken.

Volgens Trimborn heeft Carrell, die alle Duitse tv-prijzen heeft ontvangen, vier decennia lang zijn stempel op de Duitse televisie gedrukt. ,,Niet voor niets zien vele Duitse televisiegrootheden hem als hun belangrijkste voorbeeld. De biografie van Trimborn over Carrell zal nog deze zomer verschijnen, zowel in het Duits als het Nederlands.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden