Duitse wet: slechts drie jaar alimentatie

Duitsland krijgt nieuwe regels voor alimentatie. Bij een scheiding betaalt de ouder die het meeste geld heeft, voor de kinderen. Ongeacht of die kinderen echtelijk of buitenechtelijk zijn.

Binnenkort besluit het Duitse parlement tot een nieuwe alimentatieregeling. Vanaf 1 januari 2008 komen bij de vaststelling van de alimentatie de kinderen op de allereerste plaats. Dat geldt voor zowel echtelijke als buitenechtelijke kinderen. En het geldt evenzeer voor kinderen uit de gescheiden relatie als voor die uit een eventuele nieuwe relatie.

Ouders en verzorgers komen op de tweede plaats. Alleen als er nog genoeg geld over is, kunnen zij van hun ex-partner een bijdrage in hun onderhoud verlangen. Daarbij hebben de nieuwe en de oude partner gelijke rechten. Wederom: ongeacht of er van een huwelijk sprake is of niet.

Bovendien hoeft de betaling niet langer te duren dan het derde levensjaar van het kind. Vanaf dat moment wordt de verzorgende ouder geacht weer zelf in zijn of haar eigen levensonderhoud te voorzien.

„De nieuwe wet staat dichter bij de werkelijkheid dan de oude”, zegt de Berlijnse scheidingsadvocaat Henry Lange. „Het gaat bij scheidingen meestal om mensen in de bloei van hun leven, zo tussen de dertig en de vijftig jaar. Voor hen spreekt het min of meer vanzelf dat ieder in het eigen onderhoud voorziet. En beiden in dat van de gezamenlijke kinderen.”

De oude wet was afgestemd op de klassieke situatie waarin de niet-werkende vrouw uit een traditioneel huwelijk na een scheiding alleen met de kinderen achterblijft. Zij kon rekenen op alimentatie voor haarzelf tot haar kinderen minstens acht jaar oud waren. Bovendien gold bij de berekening van de bijdrage de levensstandaard van vóór de scheiding als maatstaf. In de nieuwe wet speelt ook die maatstaf geen dwingende rol meer.

Advocaat Lange verwacht niet dat er een golf van rechtszaken komt waarin ex-partners proberen alsnog het onderste uit de kan te halen. „De meeste mensen treffen vaak onderling al regelingen die in de lijn van de nieuwe wet liggen. Er komt hooguit een golfje van proefprocessen, die voor verheldering van onduidelijkheden in de nieuwe wet moet zorgen.”

Een zo’n onduidelijkheid is de regeling voor langdurig gehuwden. Op de valreep is voor zulke gevallen een aparte status bedacht. Henry Lange, zelf al meer dan twintig jaar ongehuwd samenwonend en vader van een dochter, heeft daar begrip voor. „Ik had een echtpaar van boven de zestig dat na 35 jaar huwelijk ging scheiden. De man verdiende heel veel, de vrouw had nog nooit gewerkt. Dan is het redelijk dat hij iets voor zijn ex-vrouw doet.”

De Bond van Alleenstaande Vaders en Moeders is tevreden over de nieuwe wet. „De rangorde ’eerst de kinderen en dan de ouders’ schept een hoop duidelijkheid”, laat een woordvoerster van de bond weten. „Bovendien is ook ons uitgangspunt dat het huwelijk geen verzorgingsinstituut is en dat volwassenen principieel voor in hun eigen onderhoud moeten voorzien.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden