Duitse werkloosheid bereikt historisch laag niveau

Inflatie in de eurozone gaat weer richting het nulpunt

VAN ONZE CORRESPONDENT

De Duitse economie mag dan vorig jaar een kleine terugslag hebben gehad, de werkloosheid blijft er jaloersmakend laag. In maart werd met 6,4 procent van de beroepsbevolking het laagste werkloosheidsniveau in ruim twintig jaar tijd gemeten, zo maakte het Duitse statistiekbureau gisteren bekend.

In absolute aantallen daalde de werkloosheid met 15.000 mensen naar 2,8 miljoen. De Duitse werkgelegenheid profiteert onder meer van de lage olieprijs, waardoor consumenten hun koopkracht elders kunnen inzetten, en van de lage eurokoers, die de export stimuleert.

De Duitse werkloosheid is de laagste van de hele Europese Unie, zo bleek gisteren ook uit de maandcijfers over februari van Eurostat. Dat bureau hanteert een andere rekenmethode, waardoor het Duitse cijfer extra fraai wordt: 4,8 procent. Oostenrijk doet het ook goed, met een werkloosheid van 5,3 procent. Nederland zit met 7,1 procent in de middenmoot. In de hele eurozone daalde de werkloosheid in februari naar 11,3 procent, het laagste niveau sinds mei 2012.

Griekenland en Spanje blijven probleemgevallen, maar vooral in dat laatste land herstelt de werkgelegenheid zich snel. Daar is nog 'slechts' 23,2 procent werkloos, een daling van 0,2 procentpunt, ofwel 54.000 Spaanse werkzoekenden minder in één maand tijd. Griekenland was een van de vijf EU-landen waarover gisteren geen nieuwe gegevens bekend werden.

Dat er meer reden tot optimisme is voor de eurozone bleek gisteren ook uit de inflatieschatting van Eurostat over maart. Na de duikvlucht die eind vorig jaar werd ingezet, met als dieptepunt de -0,6 procent van januari, kwam de inflatie in maart uit op -0,1 procent. Deze gemiddelde prijsdaling wordt nog steeds veroorzaakt door energieproducten. Het effect van de lage olieprijs is echter zo langzamerhand uitgewerkt.

Analisten verwachten dat de inflatie de komende maanden weer boven nul zal uitkomen, al zal het nog even duren voordat de Europese Centrale Bank (ECB) tevreden is. Die streeft naar een inflatie van 'dichtbij, maar onder de 2 procent'. Om de economie aan te jagen, heeft de ECB de afgelopen maand de geldpers aangezet voor het maandelijks opkopen van staatsobligaties. Met die ongekende monetaire impuls wordt tot september volgend jaar in totaal 1100 miljard euro Europa ingepompt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden