Duitse werkgevers vragen beknotting stakingsrecht

Van onze correspondent BERLIJN - Nu de werkgevers in de Duitse metaal de slag om verlaging van het ziekengeld hebben verloren, proberen zij het stakingsrecht aan banden te leggen. Volgens hen is de macht van de vakbonden te groot.

De voorzitter van de metaalwerkgevers, Werner Stumpfe, zei gisteren dat ondernemingen geen verweer hebben tegen stakingen of stakingsdreigingen. Ze zijn gedwongen op de eisen van de bonden in te gaan. Daardoor blijven de loonkosten in Duitsland veel te hoog, met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid.

Het pleidoooi van Stumpfe is onmiddellijk scherp bekritiseerd. De voorzitter van de grootste Duitse vakcentrale DGB, Dieter Schulte, verweet de werkgeversvoorman “met benzine een brand te blussen”. Bondskanselier Helmut Kohl zei dat een beperking van het stakingsrecht absoluut uit den boze is.

Stumpfe kwam met zijn opmerkingen kort nadat duidelijk was geworden dat de Duitse metaalwerkgevers hun pogingen om het ziekengeld te verlagen van honderd naar tachtig procent hebben moeten opgeven. Vorige week werd er in de deelstaat Nedersaksen tussen bonden en werkgevers een CAO-akkoord bereikt waarin werknemers recht blijven houden op doorbetaling bij ziekte van honderd procent.

Het akkoord in Nedersaksen was een doorbraak. Werkgevers in de rest van het land hebben moeten constateren dat het geen zin meer had om vast te houden aan de verlaging van het ziekengeld. Er moeten nu nog wel in de andere deelstaten formele CAO-akkoorden worden gesloten, maar het staat zo goed als vast dat het ziekengeld recht overeind blijft.

Werkgeversvoorzitter Stumpfe verwijt de bonden dat ze veel te snel naar het stakingswapen hebben gegrepen. Ze dreigden met een landelijke staking als de korting op het ziekengeld zou worden doorgezet. De ondernemingen zijn daar zo bang voor, dat ze bereid waren water bij de wijn te doen. Volgens Stumpfe moeten de bonden terughoudender zijn met stakingen. Vandaar zijn pleidooi het stakingsrecht te beperken.

Het akkoord in de metaal in Nedersaksen werkt ook door in andere sectoren van de Duitse economie. In het bankwezen bijvoorbeeld werd gisteren een voorlopig akkoord bereikt over handhaving van het ziekengeld op honderd procent.

Al met al is binnen enkele weken van het baanbrekende voorstel om het ziekengeld de eerste zes weken tot tachtig procent van het loon te beperken weinig meer over. Dat is een pijnlijke afgang voor de bondsregering, en met name voor bondskanselier Kohl. Het idee maakte deel uit van het omvangrijke bezuinigingspakket dat het centrum-rechtse kabinet eind september door de Bondsdag wist te jassen. Toen al waarschuwden leden van de regeringsfracties CDU, CSU en FDP voor de gevolgen. Duitsland zou een hete herfst te wachten staan. Maar via een ijzeren fractiediscipline werden tegenstribbelende Bondsdagleden tot de orde geroepen.

Dat het ziekengeld onaangetast blijft, is een grote overwinning voor de vakbond IG Metall die met massale werkonderbrekingen en protestacties verzet heeft aangetekend tegen de plannen van het kabinet. De doorbetaling van honderd procent is een sociale verworvenheid, aldus IG Metall, die veertig jaar geleden met veel strijd binnengehaald is en waar nu niet aan getornd mag worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden