Duitse vluchtelingenwerker vraagt asiel aan in Nederland

RUUT VERHOEVEN

AMSTERDAM, HAARLEM - De Duitser Siegfried Kurzhals uit Augsburg heeft in Nederland asiel gevraagd. De medewerker van de Bayerische Flügtlingsrat, een plaatselijke vluchtelingenorganisatie in Beieren, voelt zich in eigen land niet langer veilig nadat hij volgens eigen zeggen door de politie ernstig mishandeld is.

Kurzhals stond als vluchtelingenmedewerker met name etnische Albanezen uit Kosovo bij. In Duitsland verblijven naar schatting 110 000 vluchtelingen uit de opstandige Joegoslavische provincie. Hij kwam erachter dat sommige van zijn cliënten door de Beierse politie mishandeld waren. Daarvan deed hij aangifte. De zaak werd echter 'wegens gebrek aan bewijs' geseponeerd. In plaats daarvan werd de aanklager zelf in staat van beschuldiging gesteld wegens smaad. Kurzhals zat vijf weken in voorarrest. Gedurende die periode zegt hij ernstig mishandeld te zijn door de politie. Enkele ontbrekende voortanden zouden hiervan het bewijs zijn.

Direct na zijn vrijlating nam hij de wijk naar Nederland en diende een asielverzoek in. Dat de Immigratie- en naturalisatiedienst zijn verhaal serieus neemt, blijkt uit het feit dat zijn verzoek niet direct al in het aanmeldcentrum werd afgewezen.

- Vervolg op pagina 3

Duitser wellicht weer uitgeleverd VERVOLG VAN PAGINA 1

Mr. Th. Spijkerboer, universitair docent aan het centrum voor migratierecht in Nijmegen, ziet geen enkel juridisch beletsel voor een asielverzoek van een ingezetene uit de Europese Unie in een ander EU-land.

“In principe kan een Duitser hier asiel krijgen. Spanje heeft vergeefs geprobeerd een protocol opgenomen te krijgen in het Verdrag van Amsterdam om EU-ingezetenen uit te sluiten van het doen van asielverzoeken in de Europese Unie. Spanje was boos dat België de asielaanvraag van twee vermeende leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA serieus onderzocht.”

Spijkerboer kan zich, afgezien van leden van de Rote Armee Fraktion in de jaren zeventig, niet herinneren dat Duitsers ooit asiel vroegen in Nederland. Of Kurzhals hier als eerste Duitse vluchteling erkend zal worden, is nog zeer de vraag. Een Duits verzoek om zijn uitlevering ligt voor de hand, nu hij zich onttrokken heeft aan het gezag van de Duitse justitie. Bij justitie in München is Kurzhals in verband met een smaadzaak overigens “niet bekend”.

Dat de Duitse politie soms gewelddadig optreedt tegen buitenlanders, met name asielzoekers, is bekend. Amnesty International stelde vorig jaar in veertig gevallen bruut en buitensporig politie-optreden vast. Ook concludeerde Amnesty dat de situatie in Duitsland sinds de publicatie over politiegeweld tegen buitenlanders in 1995, weinig verbeterd is.

Niet bekend

De Bayerische Flügtlingsrat waarvoor Siegfried Kurzhals werkt, heeft niettemin een aanklacht ingediend tegen onder anderen de Beierse minister van binnenlandse zaken, Beckstein, 'wegens poging tot doodslag, respectievelijk het toebrengen van lichamelijk letsel'. De klacht stoelt op het onwettig terugsturen van twee etnische Albanese vrouwen naar Kosovo, waar zij gevaar lopen te worden mishandeld of vermoord door de Servische troepen.

Duitsland wijst, net als Nederland, officieel geen Kosovaren uit, tenzij ze relevante, criminele antecedenten hebben. Maar in Duitsland kan het illegaal overschrijden van de landsgrenzen, hetgeen de meeste asielzoekers verweten kan worden, al reden zijn om iemand uit te zetten op grond van criminele antecedenten.

In het bovengenoemde geval had de rechter de uitwijzing van een vrouw uit Kosovo uitdrukkelijk verboden. Maar op zijn telefoontje richting luchthaven van Nürnberg kreeg hij te horen dat het vliegtuig 'helaas' al vertrokken was. In werkelijkheid gebeurde dat pas twee uur later. In het andere geval werd een etnische Albanese vrouw teruggestuurd naar Kosovo, terwijl haar asielaanvraag nog in behandeling was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden