Duitse vakcentrale eist van werkgevers nieuwe banen

HAMBURG (DPA) - De Duitse vakcentrale DGB heeft van de werkgevers nieuwe arbeidsplaatsen geëist. Als dat niet gebeurt dan moeten ze rekenen op forse looneisen. “Ons geduld is op”, waarschuwde DGB-voorzitter Dieter Schulte.

De vakbonden hebben bij de laatste CAO-ronde genoegen genomen met een loonsverhoging gelijk aan de inflatie, zo bracht de vakbondsman de werkgevers in herinnering. Nu zijn zij aan de beurt om een tegenprestatie in de vorm van banen te leveren, aldus Schulte.

DGB-voorzitter Schulte toonde zich niet bijster optimistisch over de kans dat het overleg tussen regering, werkgevers en bonden over een veelomvattend banenplan wordt hervat. Voor de gesprekken over een zogenoemd werkgelegenheidspact met als doel de werkloosheid tot het jaar 2000 te halveren, zijn “concrete afspraken” een voorwaarde.

Daaronder vallen vermindering van overuren, het scheppen van meer arbeidsplaatsen voor deeltijdwerkers en de ondersteuning van vernieuwingen. “We laten ons niet afschepen met zachte beloftes”, stelde Schulte.

Daarentegen liet de Duitse minister van economische zaken, Günther Rexrodt juist weten dat de regering het overleg alleen weer wil oppakken zonder eisen van de bonden vooraf. Bovendien zullen de drie partijen uitsluitend een overeenkomst op hoofdlijnen bereiken. Passende maatregelen zijn alleen in de bedrijven te treffen, zo verklaarde de bewindsman tegenover het weekblad Focus.

Buitenlanders

Om de werkloosheid in Duitsland te verminderen willen leidende politici van de Duitse chisten-democratische regeringspartij CDU/CSU minder banen beschikbaar stellen aan buitenlanders. Op die manier zouden meer Duitsers aan een arbeidsplaats geholpen kunnen worden. Dat zou onder meer moeten gebeuren door het aantal seizoensarbeiders en kinderoppassers uit Oost-Europa te temperen, aldus het Duitse dagblad Berliner Morgenpost.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden