Duitse vakbonden sluiten pensioenakkoord

De Duitse regering en de vakbonden zijn het gisteren eens geworden over de 'hoofdpunten' van de door de regering voorgestelde plannen om het royale staatsouder domspensioen te verlagen.

Minister Walter Riester van werkgelegenheid (SPD) en voorzitter Dieter Schulte van de Duitse vakcentrale DGB hebben dat bekendgemaakt, na een gesprek met bondskanselier Schröder.

Afgesproken is dat de pensioenpremie niet boven de 22 procent zal stijgen en dat de pensioenuitkering tot het jaar 2030 niet onder de 67 procent van het laatstverdiende loon zal dalen. Nu bedraagt de premie 19,3 procent en het pensioenniveau 70 procent.

Minister Riester wilde aanvankelijk dat het pensioenniveau de komende dertig jaar tot 64 procent zou dalen. Werknemers zouden dat -ondersteund door belastingmaatregelen- kunnen aanvullen door tot 4 procent van hun loon als premie voor een particulier pensioen te betalen.

De discussie over de volgens de regering broodnodige pensioenhervorming loopt al lange tijd. De regering zegt dat maatregelen onontkoombaar zijn, omdat het pensioenstelsel in elkaar dreigt te storten als gevolg van de voortgaande vergrijzing van de bevolking. Wat de werkgevers van de afspraken tussen regering en bonden vinden, is nog niet duidelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden