Duitse Turk: Ik ben mishandeld

De uit Guantánamo vrijgekomen Murat Kurnaz beweert door Duitse soldaten te zijn mishandeld.

Kurnaz, afkomstig uit Bremen, bevond zich begin 2002 in Amerikaanse gevangenschap in Afghanistan, op verdenking van contacten met Al-Kaida. Volgens hem hebben leden van de Duitse elitetroepen KSK hem toen met het hoofd op de grond geslagen. „Ze vonden dat leuk, iedereen stond erbij te lachen.”

Kurnaz zei dat vorige week maandag in het televisieprogramma ’Beckmann’. Daarin deed Kurnaz uitvoerig verslag van de 4,5 jaar die hij na zijn voorarrest in Afghanistan doorbracht in het Amerikaanse kamp Guantánamo op Cuba. Hij vertelde over mishandelingen, eenzame opsluiting en hongerstakingen.

Eind 2002 bepaalde een Amerikaanse rechter dat contacten van Kurnaz met terroristische organisaties niet konden worden bewezen. De Duitse regering gaf toen echter te kennen dat ze Kurnaz niet tot het land wilde toelaten, omdat hij alleen een Turks paspoort had. Vervolgens duurde het tot augustus van dit jaar voor hij werd vrijgelaten.

De eerste reactie van het ministerie van defensie op Kurnaz’ beschuldiging was dat er in de betreffende periode geen KSK-ers in Afghanistan waren. Een dag later gaf het toe dat ze er wel waren maar dat ze geen contact hadden gehad met Kurnaz. Weer even later heette het dat er alleen verbaal contact was geweest.

Niet alleen de oppositie is verbolgen over deze ’schijfjestactiek’ van het ministerie. Ook de regeringsparijen SPD en CDU willen de zaak nu laten uitzoeken door een onderzoekscommissie. Die moet achterhalen wat er waar is aan Kurnaz’ beweringen. Tevens moet ze ophelderen hoe het mogelijk was dat Duitse soldaten in Afghanistan opereerden zonder dat het ministerie en het parlement ervan wisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden