Duitse tolplannen steeds concreter

Nederlandse vakantiegangers met een caravan naderen de Duitse grens. Beeld anp
Nederlandse vakantiegangers met een caravan naderen de Duitse grens.Beeld anp

De tolheffing voor personenauto's op Duitse snelwegen komt er vrijwel zeker. De Europese Unie lag tot dusver dwars, maar in de strijd tussen Brussel en Berlijn is een doorbraak bereikt, meldt de Duitse minister van verkeer Alexander Dobrindt. Ook de Europese Commissie toont zich 'optimistisch'.

Redactie buitenland

De Duitse minister verwacht dat ook de laatste plooien snel zijn gladgestreken en dat EU hem nog deze maand groen licht geeft. Zijn plan is om de tolheffing pas over een jaar concreet in te voeren, na de Bondsdagverkiezingen die voor de herfst van 2017 gepland staan.

Brussel had ernstige bezwaren tegen het aanvankelijke Duitse tolplan. Het zou discriminerend zijn, omdat Duitse burgers de kosten volledig zouden terugkrijgen van de belasting, terwijl buitenlandse weggebruikers het bedrag gewoon kwijt waren. Ook vond de EU het tolvignet voor periodes korter dan een jaar onevenredig duur. De Europese Commissie noemde het plan in strijd met het Europese vrije verkeer van goederen en diensten. Ze dreigde een zaak aan te spannen bij het Europees Hof van Justitie. Dat lijkt nu van de baan.

In de nieuwe plannen worden Duitsers niet meer automatisch via de belasting gecompenseerd. Er kom alleen een regeling om Duitsers met een milieuvriendelijke auto minder wegenbelasting te laten betalen. Zo vervalt het discriminerende aspect. Verder is het tijdelijke vignet voor buitenlanders - bijvoorbeeld vakantiegangers - goedkoper geworden, al is de exacte prijs nog niet bekend. Met dit hele pakket hoopt de regering jaarlijks netto 500 miljoen euro binnen te halen.

De Nederlandse minister Melanie Schultz van infrastructuur heeft het aangepaste tolplan nog niet kunnen inzien, maar was een fel tegenstander van de oorspronkelijke versie. Ze lijkt haar verzet nog niet op te geven. "Ik ga het voorstel bestuderen en kijken wat ik ertegen kan doen", liet ze gisteren weten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden