Duitse stroomrekening hoger door terugdringen bruinkool

De vergroening van de Duitse stroomsector schrijdt voort, maar een prijs heeft dat wel. De Duitse regering gaat circa 1,6 miljard euro betalen aan de eigenaren van acht op bruinkool draaiende energiecentrales die vervroegd moeten sluiten. Om de kosten van de operatie te dekken, gaan de stroomtarieven in Duitsland een beetje omhoog.

Afgelopen zomer werd bekend dat Duitsland vijf centrales die draaien op bruinkool, de meest CO2-producerende brandstof, vervroegd zou sluiten. Er was toen nog geen akkoord met de eigenaren daarvan.

Die is er nu wel, meldde de Duitse minister van milieu Sigmar Gabriel zaterdag. Niet vijf maar acht centrales gaan vervroegd dicht en de eigenaren: RWE, Vattenfall en Mibrag, krijgen financiële compensatie: 230 miljoen euro per jaar, zo'n 1,6 miljard in totaal. De regering denkt zo de energiesector verder te vergroenen. Duitsland wil in het jaar 2020 40 procent minder CO2 (broeikasgas) uitstoten dan in 1999.

Duitsland zet al jaren in op wind- en zonne-energie, maar heeft ook nog altijd een grote bruinkoolsector. Ruim een kwart van de Duitse stroom wordt gemaakt met behulp van het zeer vervuilende bruinkool. Bovendien slaat de winning gaten in het Duitse landschap: menig dorp moest ervoor wijken. Bij energiegigant RWE, moeder van het Nederlandse Essent, was bruinkool vorig jaar goed voor 37 procent van de opgewekte stroom.

Bruinkool heeft ook voordelen. Er werken veel mensen in de sector, de mijnen liggen in Duitsland zelf en bruinkool is een 'zekere' energiebron - niet afhankelijk van het weer. De Frankfurter Allgemeine Zeitung schat dat zo'n 13 procent van de 'bruinkoolstroom' verdwijnt door het akkoord van Gabriel met de energiebedrijven.

De centrales staken overigens niet meteen alle activiteiten. Ze blijven stand-by en worden ingeschakeld op momenten dat de vraag naar stroom het aanbod overtreft. Over een paar jaar gaan ze wel dicht. Tot ontslagen bij het personeel zal dat niet leiden, meldde de vakbond voor werknemers in de industrie.

Het akkoord is omstreden. Milieu-organisaties en politici van Die Grünen hebben kritiek. Waarom een reserve aan bruinkool opbouwen als niemand die eigenlijk wil, klinkt het uit die hoek. Volgens Greenpeace krijgen RWE, Vattenfall en Mibrag een 'miljardenpresentje' van de overheid. Veel kolencentrales draaien al enkele jaren met verlies. Vattenfall meldde recent dat het enkele bruinkoolcentrales wil verkopen. In plaats daarvan krijgt het nu subsidies voor een vertraagde sluiting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden