Duitse politie onderzoekt 55 supermarkten, maar vindt geen gif in voedselproducten

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern Nestlé sluit niet uit dat het zijn afpersers zal moeten betalen. Hoewel er tot nu toe in Duitsland geen vergiftigde Nestlé-producten zijn aangetroffen, zei een woordvoerder van het concern gisteren dat betaling aan de criminele afpersers tot de mogelijkheden behoort.

De afpersers beweren dat zij in 55 supermarkten in 14 Duitse steden, Nestlé-producten hebben vergiftigd met cyanide. De producten uit de betrokken supermarkten zijn inmiddels onderzocht, maar van het dodelijk gif cyanide is geen spoor gevonden.

Desondanks nemen zowel de Duitse politie als de bedrijfsleiding van Nestlé en zijn Duitse dochterbedrijf Thomy, de kwestie bijzonder serieus. Thomy wordt al sinds augustus vorig jaar bedreigd. In april kreeg het bedrijf een brief waarin stond dat er in drie met name genoemde supermarkten vergif in producten was gestopt. In één van die supers werd inderdaad cyanide aangetroffen in een tube mosterd en een tube mayonaise. De politie gaat ervan uit dat het bij de huidige afpersingszaak om dezelfde criminelen gaat. Gisteren werd in Dortmund een verdachte opgepakt, maar hij werd wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten.

Bij Nestlé en Thomy regent het telefoontjes van verontruste burgers. De eerste bedreigingen, in april, hebben Thomy naar eigen zeggen 30 tot 35 miljoen mark gekost, vooral omdat veel consumenten argwanend waren geworden en de Thomy-producten in de schappen lieten liggen. De schade die het Nestlé-concern oploopt als gevolg van de huidige affaire, is nog niet bekend. Het bedrijf is niet tegen dit soort calamiteiten verzekerd.

Mislukt Nestlé, 's werelds grootste voedingsmiddelenconcern, is de laatste jaren al vaker in Duitsland geconfronteerd met (pogingen tot) afpersing. In november 1992 werden in Beieren twee mannen opgepakt die drie jaar eerder hadden geprobeerd het concern 1,5 miljoen mark afhandig te maken. De geldoverdracht mislukte, maar de daders waren aanvankelijk ontkomen. In maart 1993 dreigde een man producten te vergiftigen als hij geen twee miljoen Amerikaanse dollar kreeg uitbetaald. De afperser werd gearresteerd bij de overhandiging van het geld. Volgens de Süddeutsche Zeitung is het sinds het begin van dit jaar al duizend keer voorgekomen dat supermarkten en fabrikanten van levensmiddelen in Duitsland werden bedreigd. De krant stelt ook dat grote concerns zeer geregeld met chantage van doen hebben. De Duitse detailhandelsector krijgt minstens twee keer per week te maken met een geval van chantage. Volgens het blad worden de meeste gevallen niet bij de politie gemeld, maar huurt een bedrijf een particuliere veiligheidsdienst in. Succesvol zijn de afpersers zelden: net als bij moordzaken worden de meeste afpersingsgevallen opgelost.

Ook andere bedrijven hebben de laatste jaren in Duitsland te kampen gehad met spectaculaire pogingen tot afpersing. In 1994 kreeg een 28-jarige man een gevangenisstraf van 2,5 jaar nadat hij Coca Cola 1,2 miljoen mark lichter had willen maken. Datzelfde bedrijf werd eind '95 gechanteerd door een man die 3,5 miljoen mark eiste. Ook hij werd gearresteerd. Supermarktketen Aldi en het levensmiddelenconcern Massa kregen in 1991 te maken met een man die eerst zes en later maar liefst 210 miljoen mark eiste. De man kreeg vijf jaar cel. In mei van dit jaar werden twee broers gearresteerd die van Aldi drie miljoen mark eisten. Zij werden gepakt nadat ze in een Aldi-vestiging sapverpakkingen met springstof hadden gedeponeerd.

Ook in Nederland komt het verschijnsel voor, al komen de (pogingen tot) afpersing zelden in de publiciteit. Bedrijven verhullen ze, enerzijds om mensen niet op kwade ideëen te brengen en anderzijds om te voorkomen dat onrust ontstaat en klanten de producten van het bedrijf mijden: in veel gevallen maken afpersers hun dreigement om producten te vergiftigen niet waar.

Tot de bedrijven waarvan bekend is geworden dat ze met afpersers te maken kregen, behoort de fabrikant van babyvoeding Nutricia. In 1987 dreigde een man gif in potjes Olvarit te stoppen als hij geen drie miljoen gulden kreeg. Een jaar later werden in Engeland glasscherven en spijkertjes aangetroffen in babyvoeding. In de zomer van 1993 eiste een man vijf miljoen van Nutricia. Ook hij dreigde potjes Olvarit te vergiftigen. Nutricia heeft naar eigen zeggen die drie gevallen gemeld bij de politie en ging niet in op de chantagepogingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden